Доступність посилання

ТОП новини

Щоб завадити Форуму Євромайданів, у Харкові мобілізовують проросійські сили


Євромайдан у Харкові, листопад 2013 року
Євромайдан у Харкові, листопад 2013 року
Харківська влада перешкоджає проведенню першого всеукраїнського Форуму Євромайданів, що запланований на суботу-неділю. Про це Радіо Свобода повідомили в оргкомітеті зібрання. Як стверджують організатори, досі (за станом на п’ятницю) не відомо, де саме проходитиме Форум Євромайданів. Ця невизначеність пов’язана з тим, що оргкомітету відмовляють в оренді приміщень, через залякування влади. Натомість низка проросійських громадських організацій, а також трудова спільнота Харківщини на суботу планує свої антимайданівські пікети. Проте сам форум відбудеться навіть просто неба біля пам’ятника Шевченку, якщо не вдасться вирішити питання з приміщенням, наголошують його організатори.

Проведення першого всеукраїнського Форуму Євромайданів у Харкові – це ініціатива самих проєвропейськи налаштованих слобожан. Бо, як каже член оргкомітету Форуму письменник Дмитро Капранов, у столиці панують думки, що Майдан у нас один у Києві, а всі решта, мовляв, філії. Проте насправді це не так, упевнений Капранов, бо громадський майданний рух – це рух знизу від людей. Так вийшло і з визначенням адреси для першого форуму євромайданівців.

Цінність цієї ініціативи зробити це явище координованим всеукраїнським рухом
Дмитро Капранов
«Цінність цієї ініціативи є в тому, що самодостатній регіональний Майдан вирішив запросити також самостійні самодостатні регіональні Майдани для того, щоб зробити це явище координованим всеукраїнським рухом», – зазначив для Радіо Свобода один із організаторів Форуму Євромайданів Дмитро Капранов.

А на самій «території стабільності» – так називає Харків його керівництво (Михайло Добкін і Генадій Кернес) – до Єврофоруму готуються антимайданівськими пікетами.

За непідтвердженою інформацією, зранку Партія регіонів на пікет скликає трудівників заводів та бюджетників. Що цікаво, вони обрали місцем для протесту пам’ятник Шевченку – зазвичай тут проводять свої акції євромайданівці. Радіо Свобода вдалося з’ясувати, що «освистати Форум Євромайданів» закликають у громадській організації «Союз громадян України». Разом з ними пікетуватимуть Форум Євромайданів «Український вибір», «Суть часу», «Велика Русь», «Батьківський комітет», «Трудова Харківщина» та інші проросійські громадські організації.

«Можливий пікет зборища неофашистів п’ятої колони, заходу єврохолуїв, які у Харкові будуть проводити форум», – сказав Радіо Свобода лідер «Трудової Харківщини» Павло Тищенко.

На сайті «Союзу громадян України» йдеться, що їхнім активістам вдалося дізнатися про час і програму заходу, що ретельно приховується. В оргкомітеті самого всеукраїнського Форуму Євромайданів пресі і досі не повідомляють адресу проведення зборів. Таку втаємниченість вони пояснюють двома причинами: можливими провокаціями з боку харківської влади, а також тим, що є проблеми з орендою.

У Форумі мають взяти участь активісти 36 регіональних Майданів

Член оргкомітету Борис Захаров розповів Радіо Свобода, що влада блокує їм можливість орендувати залу для проведення заходів Форуму.

«У нас є проблеми з приміщеннями для проведення пленарного засідання. Тому що місцева чи центральна влада блокує можливість домовитися про оренду», – говорить Борис Захаров.

Оргкомітет вирішив, що в ситуації, що склалася, роботу у групах делегати форуму проводитимуть в офісах громадських організацій та у приміщеннях приватних осіб, які підтримують громадський єврорух українців. Якщо ж питання з приміщенням для проведення пленарного засідання не вдасться вирішити, то його проведуть просто неба біля пам’ятника Шевченку.

Борис Захаров припускає, що за організаторами Форуму Євромайданів ведеться стеження з боку влади. «Є підозри, що влада намагається зірвати цей форум», – зауважив Захаров.

У першому всеукраїнському Форумі Євромайданів мають взяти участь майже 200 активістів із 36 регіональних Майданів. Також на зібранні очікують спостерігачів із Євросоюзу, США, Росії, а Польщу представлятимуть легенди польської «Солідарності» Збігнев Ромашевський і Збігнев Буяк.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG