Доступність посилання

ТОП новини

Тиск на активістів Євромайдану: 10 тисяч фактів?


Київ – Тиск на активістів Євромайдану посилюється і в Києві, і в більшості українських регіонів, заявляють як учасники протестів, так і опозиційні політики. Народні депутати, члени комендатури Євромайдану говорять про близько 10 тисяч фактів тиску на людей за участь у протестах, близько тисячі з яких викликають до міліції та ДАІ, а 200 осіб – вже звернулися до організаторів Євромайдану по юридичну допомогу. Більшим є тиск на активістів у Харкові, Донецьку та Одесі, менший – у містах Західної України. Натомість представники влади запевняють, що міліція ні на кого не тисне, а лише розслідує злочини. Тоді як у парламентській більшості бачать спроби опозиції привернути більше уваги до Євромайдану.

У Харкові посилився тиск на активістів Євромайдану, подібні процеси тривають і в інших містах, заявив Радіо Свобода один із координаторів Харківського Євромайдану Дмитро Пилипець, на якого наприкінці грудня напали та завдали йому 4 ножові поранення невідомі молодики.

«Щодо мене – це був замах на вбивство. Це чинили того ж дня, коли били Тетяну Чорновол під Києвом та одного з активістів у Тернополі. Крім того, чотири автівки прихильників Євромайдану спалили. Одного з координаторів Євромайдану – звинувачують у поширенні порно. Перед тим його зупинили два правоохоронці, вилучили мобільний, з якого на його акаунти в соцмережах пізніше хтось закачав порно. Ми не можемо зняти в оренду приміщення для проведення Форуму Євромайдану – всі відмовляють нам під тиском влади. Близько 10 осіб кажуть, що їх залякують та погрожують відрахуванням з вишів чи звільненнями з роботи. Погрожували звільнити і мене», – розповів Радіо Свобода Пилипець.
Тиск на Євромайдан у новинах Радіо Свобода
Тиск на Євромайдан у новинах Радіо Свобода

«Будні» євромайданівців: виклики на допит, погрози, розбиті автівки

Подібні процеси відбуваються і в інших містах. Так, у Донецьку під час акцій Євромайдану чотирьом активістам та одному журналістові погрожували невідомі, ще кільком журналістам за висвітлення протестів обіцяють звільнення. Десятьом донецьким підприємцям, які передавали продукти Євромайдану в Києві, правоохоронці закидають економічні злочини. У Харкові таких випадків близько 20, в Одесі – 5, заявив Радіо Свобода депутат від «Батьківщини» Степан Кубів.

В Одесі розбили чотири мікроавтобуси, на яких люди їздили до Києва, і ще один спалили. Прес-секретар Одеського Євромайдану Олена Балаба розповіла, що під час розгону мирних протестів у місті затримали трьох активістів, одного з яких при цьому побили правоохоронці. Сама Олена Балаба каже, що їй телефонують із податкової служби та вимагають не пікетувати офіс податківців в Одесі.

У Запоріжжі десятьох активістів викликають на допити за кримінальною справою про блокування міськради, ще один із них – обвинувачений у цій у справі. Одного з координаторів місцевого Євромайдану – Катерину Коротченко – викликали до СБУ. Як пояснила вона сама, їй намагалися інкримінувати заклик до збройної боротьби із владою.

У Криму, за словами місцевого координатора Євромайдану Сергія Ковальського, він виявив за собою стеження. Невідомий чоловік ішов за ним назирці, а коли він різко повертав в інший бік, виглядав розгубленим, але намагався іти слідом, каже Сергій Ковальський. Перед тим Сергієві та ще одному його однодумцеві зламали автомобілі, один із них не підлягає відновленню. Під час акцій Євромайдану в Криму невідомі люди також перерізали кабель живлення для апаратури.
На Євромайдан тиснуть?
На Євромайдан тиснуть?

Волинь: за перевертання Януковича забирають паспорти

На Західній Україні пресинг щодо учасників Євромайдану менший, повідомляють місцеві кореспонденти Радіо Свобода. Однак у Луцьку шістьох активістів судять за те, що на одній з акцій протесту вони перевернули портрети президента Віктора Януковича. Суд вилучив у них закордонні паспорти, і деякий час вони перебували під домашнім арештом. Сімох місцевих депутатів викликають на допити щодо їхньої сутички з міліцією.

В Івано-Франківську активісти нараховують чотири випадки тиску та залякування учасників Євромайдану, на Закарпатті – п’ять. Один із них – коли близько ста активістів Автомайдану прибули пікетувати дачу Віктора Медведчука, кожен із них вислуховував персональні погрози про побиття та знищення їхнього майна від депутата місцевої ради Івана Чубірка, розповіли в Закарпатському штабі Євромайдану.

Депутат від «Батьківщини» та член комендатури Євромайдану в Києві Степан Кубів каже, що близько 10 тисяч українців вже повідомили його та інших депутатів про різні форми тиску на них за участь в акціях протесту, 200 із них звернулися до оргкомітету Євромайдану по юридичну допомогу.

Чи існує список 911 кандидатів на позбавлення прав?

Тим часом найактивніша частина протестувальників, яка організує автопробіги до помешкань представників влади, зазнає, мабуть, найбільшого тиску, заявив у п’ятницю журналістам один із організаторів Автомайдану Дмитро Булатов.

За його словами, тиждень тому 73 учасників автопробігів до резиденції президента Віктора Януковича «Межигір’я» запросили на бесіди до міліції та ДАІ, до декого правоохоронці приходили додому. А сьогодні таких вже близько тисячі, третина з них – живуть не в Києві.

Активісти говорять що державтоінспекція має неофіційний список у 911 водіїв, у яких нібито мають забрати права і який показували деякі правоохоронці, розповів Дмитро Булатов.

Можу порадити – одразу зв’язуватися з адвокатом і не спілкуватися з правоохоронцями без нього
Дмитро Булатов
«Я бачив цей список. Як неофіційно пояснювали правоохоронці – в цих людей мають вилучити права за будь-яку ціну, щоб сиділи по домівках та тихо боялися. Можу порадити – одразу зв’язуватися з адвокатом і не спілкуватися з правоохоронцями без нього», – заявив активіст.

Наразі права забрали щонайменше удвох людей – нібито за порушення правил дорожнього руху під час пробігу до заміської резиденції президента Віктора Януковича в Межигір’ї 29 грудня.

Тим часом чотири активісти Автомайдану перебувають у слідчому ізоляторі. 23 автомобілі учасників цього руху в Києві пошкоджені та потребують ремонту.

Депутат від об’єднання «Свобода» Юрій Сиротюк говорить, що тиск влади на Євромайдан є безперервним та планомірним. Як доказ депутат наводить останні зміни до бюджету: скорочення фінансування армії та збільшення видатків на міліцію та внутрішні війська.

На 2014 рік у бюджеті правоохоронні органи планують профінансувати на кілька мільярдів більше. Сюди входить угрупування «Беркут»
Юрій Сиротюк
«На 2014 рік у бюджеті скоротили видатки на армію на мільярд гривень, а правоохоронні органи планують профінансувати на кілька мільярдів більше. Сюди входить збільшення фінансування міліції та злочинного угрупування «Беркут», а також внутрішніх військ, які без жодних підстав блокують урядовий квартал і чинять інші правопорушення в Києві», – наголошує Сиротюк.

Колесніченко: міліція «не тисне на революціонерів», а розкриває злочини

Натомість у прес-службах ДАІ та МВС запевняють, що викликають на розмови та допити лише тих, кого підозрюють у порушенні закону, і належність до Євромайдану тут не грає ніякої ролі. Цифру в 10 тисяч фактів тиску на учасників протестів у МВС наразі не коментують.

Зі свого боку, депутат-регіонал Вадим Колесніченко заявив Радіо Свобода, що злочинців треба карати, навіть якщо вони думають, що роблять революцію.

«А що вони хотіли? Ті, хто вчинили злочин – мають ходити на допити, відповідати за законом, і жодна революційна доцільність не може бути виправданням. Що ж до випадків побиття невідомими – то так званий Євромайдан вичерпався, він помирає, і опозиції потрібні бодай якісь «сакральні жертви», щоб підживлювати увагу до цих протестів», – сказав Колесніченко.

Тим часом у штабах Євромайдану та Автомайдану в Києві констатують: кожен оприлюднений випадок тиску на учасників протесту збільшує масштаби протидії. Як приклад вони згадують автопробіги до представників влади, які впродовж двох місяців ставали дедалі більш чисельними.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG