Доступність посилання

ТОП новини

Форум Євромайданів у Харкові: облога, переїзди і штурм будівлі


Форум у Харкові відкривали письменники брати Капранови (один із них на фото) та Сергій Жадан
Форум у Харкові відкривали письменники брати Капранови (один із них на фото) та Сергій Жадан

У Харкові розпочав роботу перший всеукраїнський форум Євромайданів. В роботі заходу беруть участь більше двохсот активістів Євромайданів з тридцяти шести міст України. Пленарне засідання розпочалося зі значним запізненням через численні провокації з боку спортивних молодиків із проросійських громадських організацій та відмови у приміщенні, де планували провести пленарне зібрання.

Ранок. По обидві боки центральної міської вулиці Сумської від площі Свободи до площі Конституції стоять бюджетники та представники трудових колективів з державними прапорами та прапорами Партії регіонів: всі підтримують президента України Віктора Януковича.

«Чекаємо на представників Майдану, щоб висловити їм свої думки з приводу їхнього стояння впродовж двох місяців. Ми з заводу «Турбоатом», у нас два вихідних усього, а от прийшли сюди, щоб зустріти майданівців. Наш же завод працював від початку січня у свята і в будні без вихідних. Нам нема коли гуляти і байдики бити, ми для країни заробляємо», – розповідає представниця «Турбоатому» Олена. Щоправда, на самому заводі кажуть, у підприємства вихідних немає – працює в три зміни.

Вчителі з різних шкіл повідомляли Радіо Свобода, що мали виконувати рознарядку: на «антимайдан» – по п’ятдесят вчителів.


Мітинг прихильників Партії регіонів у Харкові
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

А тим часом на великій сцені, зведеній біля пам’ятника Шевченку, там, де останнім часом проводить свої акції Євромайдан, представники районних організацій Партії регіонів та громадські діячі висловлювали обурення, щодо проведення у Харкові всеукраїнського форуму Євромайданів. Промовці порівнювяли збиткове, на їхню думку, для промисловості підписання угоди про асоціацію з ЄС з 22 червня 1941 року, коли нацистська Німеччина напала на СРСР, частиною якого тоді була Україна.

Водночас із провладним мітингом на площі Свободи збиралися на розшук учасників Єврофоруму члени проросійських громадських організацій.

«Ми звичайні харків’яни, які не поділяють те, що в Харкові проходить з’їзд євромайданівців. Ми не хочемо повторення київських подій у нашому місті. Ми не хочемо захоплення нашої міської ради, ми не хочемо нападів на людей, що стаються на вулицях», – повідомив представник організації «Союз громадян України» Олексій Лук’янов. Його думку поділяють інші представники громадських організацій, серед яких Центр громадянських ініціатив «Східна зірка», «Русь триєдина», «Трудова Харківщина», «Український вибір» тощо.

Харківські організатори форуму Євромайданів кажуть, що їм доводиться працювати в украй складних умовах на фоні провокацій, залякувань та стеження.

День. Атмосферу напруження у Харкові, видається, змогли відчути і приїжджі делегати з інших міст. Прибічники проросійського курсу України, молодики спортивної статури, заблокували приміщення, де проходила реєстрація членів Єврофоруму.

«Незалежний культурний центр «Інді» заблокували своїми машинами «тітушки» якихось псевдопроросійських громадських організацій», – каже господар приміщення, член оргкомітету всеукраїнського форуму Євромайданів Борис Захаров.

Форумчани разом з пресою були вимушені кілька разів переїжджати з місця на місце, поки не вдалося відшукати вільне від владних заборон приміщення для проведення пленарного засідання. Про назви закладів, де начебто мали провести зібрання, журналісти дізнавалися безпосередньо в таксі, коли їх туди везли. По приїзді до Харківського автомобільно-дорожного технікуму перед самим форумом стає відомо, що залу раптово мусять зайняти студенти. Прохідну технікуму перед журналістом Радіо Свобода терміново зачинили. В момент, коли туди на іспит намагався пройти їхній студент, вдалося запитати у співробітника навчального закладу, про причини раптової відмови.

«Зайнята актова зала, і немає підстав – ви його не оформляли, в оренду його не брали», – запевняє представник автотехнікуму. «Виходить, ви самовільно намагалися зайняти залу», – твердить він.

Пізніше харківські провладні інформагенції поширюють новину, що євромайданівці намагалися орендувати залу від імені релігійної організації Свідків Єгови.

Так і незрозумілим для учасників форуму став приїзд до храму Івана Богослова (Української православної церкви Київського патріархату). Біля церкви всіх попереджали: якщо хтось питатиме, що тут робите, то кажіть, що молитеся. Через годину стояння на храмовому подвір’ї організатори єврофоруму повідомляють, що і це не те місце, де проходитиме пленарне засідання.

Після цього всі рушили до Свято-Дмитріївського храму Української автокефальної православної церкви. Архієпископ Харківський і Полтавський УАПЦ Ігор (Ісіченко) – єдиний, хто погодився прийняти всеукраїнський форум Євромайданів. Але і там біля церковних дверей почалася сутичка між самообороною харківського Євромайдану та молодиками спортивної статури, яких в народі називають «тітушками». Під час штовханини був використаний сльозогінний газ. Міліція затримала частину людей, що намагалися виламати двері храму.

18 молодиків намагалися прорватися на Форум Євромайданів у Харкові
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Пленарне засідання розпочалося пізніше на півтори години. Зібрання понад двохсот активістів Євромайданів з різних міст України проходило в трапезній церкві. Олег Закапка, один із координаторів Єврофоруму, не зміг залишитися байдужим, коли побачив офіційного представника від меджлісу під православною іконою, який розмірковував про єдність українців та цінності Свободи.

«У мене ненароком сльози накотилися, через те, що стоїть під іконою мусульманин і каже про нашу єдність. Коли стоїть під іконою людина іншої віри – це свідчення того, що наш народ має об’єднатися, щоб змінити цю владу», – каже Олег Закапка.

Зараз учасники форуму працюють у секціях. В ситуації, де євромайданівцям міська влада не дає можливості орендувати приміщення для заходу, делегати і спостерігачі форуму працюють в офісах громадських організацій та приватних осіб, що підтримують громадський рух українців.

За останніми повідомленнями, до книгарні «Є», де працювала група громадянської освіти був здійснений напад. За словами правозахисника Юлії Красильникової, до приміщення книгарні увірвалися кількадесят молодиків і розпилили сльозогінний газ. Вони там побили скляні дверцята книжкових шаф і швидко вибігли з магазину.

Як вдалося дізнатися Радіо Свобода, учасники Єврофоруму з розумінням ставляться до ворожих з боку влади настроїв у Харкові.

«Це чудово. Дуже погано проводити революцію в теплих умовах ресторанів. Революція вимагає, щоб все ж таки був відповідний настрій. А що краще для настрою, ніж поміняти кілька місць розташування і зіштовхнутися з «тітушками»?» – поділився враженням першого дня роботи форуму в Харкові один із ініціаторів заходу Віталій Капранов.

Організатори всеукраїнського форуму Євромайданів кажуть: міська влада заблокувала всі можливості оренди залів.

«Ми вели переговори щодо оренди залів як у державних установах, так і в приватних, навіть з олігархами і навіть із тими, що належать іноземному капіталу. Скрізь за нами відбувається зовнішнє спостереження, телефони прослуховуються – це дуже швидко виявили. Батько (правозахисник Євген Захаров – ред.) сказав, що доводиться згадувати «забавки» 80-х років, часів застою. Я тоді ще був малим, але все моє дитинство пройшло під ковпаком КДБ. Ну і зараз починаються ці «забавки». Прийняти учасників погодилися лише громадські організації, що підтримують Євромайдан», – зазначив Харківський координатор форуму Євромайданів Борис Захаров.

У неділю учасники єврозібрання мають оприлюднити резолюцію щодо подальшої координації майданів, питань безпеки, демократичних змін в державі, економічного забезпечення, культурно-інтелектуальної співпраці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG