Доступність посилання

ТОП новини

Олімпіада в Сочі: свято наближається


Українська надія на зимовій Олімпіаді в Сочі – біатлонна жіноча збірна завершила змагальну частину підготовки до головного старту чотириріччя. Цього тижня в італійському Антхольці відбудеться шостий етап Кубка світу, але в Альпи провідна українська четвірка не поїде. Олена Підгрушна, Валя і Віта Семеренки та Юлія Джима замість гір, де вони вже були наприкінці грудня, поїдуть на рівнину.

Якщо плани не змінилися, і в чеському Новому Месті ще є дефіцитний в усій Європі сніг, то команда поїде саме туди. Резервний варіант – австрійське середньогір’я в Хохфільцені, де білий килим вже точно є.

Що ж до Антхольца, то до Італії вирушає резервний склад на чолі з першою серед найближчого резерву Наталією Бурдигою. Вже у німецькому Рупольдинґу на п’ятому етапі Кубка світу тренерський штаб випробував колишню росіянку в естафеті – на випадок, коли хтось із основної четвірки опиниться в Сочі поза грою. Власне, вже в Німеччині стався форс-мажор – захворіла капітан команди Олена Підгрушна, яка не вийшла на жодну з гонок п’ятого етапу.

Бурдига, як виглядає, може бути гідною заміною, та все ж із Підгрушною, Семеренками і Джимою збірна буде реальнішою претенденткою на медалі зимових Ігор. У Рупольдинґу Юлія Джима і Віта Семеренко, які бігли на перших двох етапах, передавали естафету в групі лідерів.

Наталія Бурдига на третьому етапі теж до певного часу виглядала не гірше за суперниць, але між вогневими рубежами на швидкому спуску не поділила траєкторію з росіянкою Іриною Старих, і щоб не збити суперницю, змушена була впасти сама. Після цього на стрільбі стоячи Бурдига втратила дорогоцінні секунди, двічі перезаряджаючи зброю, і на четвертий етап Валя Семеренко вирушила вже з суттєвим відставанням від тандему лідерів – росіянок і німкень (першими в боротьбі за перемогу стали російські біатлоністки).

Семеренко до останнього кола свого етапу на рівних боролася з норвежкою Турою Берґер, після стрільби стоячи навіть вийшла з кількасекундною перевагою над суперницею, та на цьому етапі підготовки Валя ще не може впоратися з інтенсивністю рухів Тури. Вперше у сезоні «синьо-жовті» опинилися без призового місця – четвертий результат.

Згодом в індивідуальній гонці і гонці переслідування українки показали два ідентичних результати: Юлія Джима обидва рази фінішувала шостою, Валя Семеренко – восьмою, а Наталія Бурдига – 35-ю. В «індивідуалці» змагалася ще й Віта Семеренко, але після 34-ї фінішної позиції тренери вирішили за краще поберегти її сили.

Теніс: розпочався перший Grand Slam

Сьогодні вночі в Мельбурні стартував перший у тенісному сезоні турнір серії Grand Slam – відкритий чемпіонат Австралії. До основної сітки змагання потрапили п’ятеро представників України, минулої п’ятниці вони дізналися про своїх опонентів.

Найважчою в першому колі буде суперниця Еліни Світоліної. 19-річна харків’янка зустрінеться з досвідченою росіянкою Світланою Кузнецовою, сіяною в Мельбурні під 19-м номером. Ще одна українка Надія Киченок змагатиметься за вихід до другого кола з японкою Аюмі Морітою, а Леся Цуренко – з американкою Варварою Лепченко.

У чоловічому одиночному розряді Сергій Стаховський гратиме з росіянином Теймуразом Ґабашвілі, а перша ракетка України Олександр Долгополов – з одним із переможців кваліфікаційного турніру латвійцем Рікардасом Беранкісом.

До речі, обидва лідери українського чоловічого тенісу непогано провели підготовчий етап до Australian Open. У Сіднеї на турнірі з призовим фондом понад 450 тисяч доларів Долгополов дістався чвертьфіналу, а Стаховський зіграв у півфіналі. Цікаво, що обох українців обіграв один і той же суперник – «негостинний» австралієць Бернард Томіч.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

XS
SM
MD
LG