Доступність посилання

ТОП новини

Нові законодавчі ініціативи загрожують свободі інтернету в Україні – «Вікімедіа Україна»


В Україні можуть без рішень суду почати блокувати сайти за порушення авторського права. Про це йдеться в ініціативі Державної служби інтелектуальної власності, про яку повідомляє громадська організація «Вікімедіа Україна». В організації висловили занепокоєння суперечливими змінами, запропонованими у проекті закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет».

«Стурбованість викликає той факт, що пропоновані зміни покладають на сервісні служби, які надають послуги з розміщення веб-сайтів, зобов’язання блокувати доступ до них без необхідності доведення порушення авторських прав у суді», – сказано в заяві.

Підставою для такого блокування, згідно з запропонованими змінами, буде лише заява щодо порушення авторських прав на веб-сайті, що надійшла у сервісну службу, якщо протягом трьох днів власник веб-сайту не надав письмової відповіді на цю заяву. При цьому достовірність інформації, викладеної заявником у заяві, не перевіряється, і достатньо нотаріально засвідченого скріншоту такої веб-сторінки.

«Подібні норми створюють небезпеку зловживання використання таких процедур особами, які можуть бути недостатньо обізнаними у законах про авторське право, зокрема щодо вільних ліцензій, або мати на меті заблокувати доступ до певного веб-ресурсу», – застерігають у «Вікіпедії». Тому пропоновані зміни можуть створити реальні перепони для функціонування Вікіпедії.

Тож у «Вікіпедії» вимагають у жодному разі не ухвалювати пропоновані зміни у такій редакції.
XS
SM
MD
LG