Доступність посилання

ТОП новини

В Ізраїлі урочисто поховали Аріеля Шарона


Церемонії поховання Аріеля Шарона, Єрусалим, 13 січня 2014 року
Церемонії поховання Аріеля Шарона, Єрусалим, 13 січня 2014 року
У понеділок в Ізраїлі поховали одного з найбільш популярних у тій країні політичних лідерів, колишнього прем’єр-міністра (2001–2006) Аріеля Шарона, котрий помер 11 січня у віці 85 років. Останні вісім років (з січня 2006-го) він перебував у стані коми. Урядові особи і дипломати з усього світу взяли участь у церемонії поховання Аріеля Шарона. Палестинські бойові лідери звинуватили колишнього прем’єр Ізраїлю у «воєнних злочинах» проти палестинців.

Аріеля Шарона поховали у понеділок поряд з могилою його дружини Лілі на території родинної ферми «Хават-Шікім». Це володіння Шаронів розташоване в пустелі Негев, поблизу з кордоном зі Смугою Гази. Шарон – як колишній армійський генерал, учасник чотирьох війн, які вів Ізраїль – був похований із військовими почестями.

Під час виступу на спеціальній церемонії в ізраїльському парламенті (Кнесеті) в Єрусалимі віце-президент США Джо Байден сказав, що «провідною зіркою-дороговказом» для Аріеля Шарона завжди була «безпека і виживання держави Ізраїль».

«Безпека його народу завжди була неухильною місією Аріка, священні обов’язки щодо майбутнього євреїв – чи на 30, чи на 300 років вперед», – зауважив Байден.
В Ізраїлі поховали Арієля Шарона
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

Він ніколи не відпочивав, працюючи для інтересів своєї держави – Перес

Президент Ізраїлю Шимон Перес заявив, що Шарон ніколи не відпочивав, працюючи для інтересів своєї держави. А ізраїльський прем’єр-міністр Біньямін Нетаньягу відзначив, що вклад Шарона в оборону Ізраїлю є «унікальним».

«Арік зрозумів, що у справі нашої безпеки і виживання ми повинні бути твердими. Ми й дотримуємося цих принципів. Ізраїль продовжує боротьбу з терором. Ізраїль продовжує боротьбу за мир, захищаючи нашу безпеку. Ізраїль буде діяти рішуче, щоб перешкодити Іранові озброїтися ядерною зброєю», – зазначив Нетаньягу.

Процесія з тілом Арієля Шарона пройшла від Кнесету в Єрусалимі до місцевості Латрун, де відбулася коротка церемонія на місці поранення Шарона під час арабсько-ізраїльської війни 1948 року. Повсюдно процесію супроводжували тисячі людей.

Багато світових лідерів прислали свої співчуття. Президент США Барак Обама і його дружина, Мішель, відзначили вшануванням пам’яті Аріеля Шарона в США. Президент Обама заявив: «Ізраїль каже слова прощання прем’єр-міністру Шарону і ми приєднуємося до ізраїльського народу у вшануванні його вірності своїй державі».

Російський президент Володимир Путін також заявив, що Аріель Шарон був великим другом Росії і похвалив те, що Шарон робив все для захисту інтересів Ізраїлю.

Британський прем’єр-міністр Дейвід Кемерон віддав належне «хоробрим і спірним рішенням» Шарона, які він здійснив для мирного процесу на Близькому Сході та назвав його «однією з найбільших постатей ізраїльської історії».

Палестинський рух «Хамас», однак, заявив, що вітає смерть Шарона – як «злочинця, руки якого в крові палестинців», за що він мав би постати перед судом за «воєнні злочини».

У зв’язку з нещодавніми обстрілами палестинцями регіону поблизу ранчо Шарона з боку Смуги Гази, ізраїльська армія і сили безпеки вжили посилених заходів зі захисту державних кордонів під час церемонії поховання колишнього прем’єр-міністра.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG