Доступність посилання

ТОП новини

Янукович хотів і з ЄС, і з Росією, а опинився ні з чим – аналітик


Томас де Ваал, на цьому архівному фото у студії Радіо Свобода в Баку, Азербайджан
Томас де Ваал, на цьому архівному фото у студії Радіо Свобода в Баку, Азербайджан
Президент України Віктор Янукович намагався грати за стратегією руху в обидва боки, і до Європейського союзу, і до Росії, а врешті це обернулося стратегією «ні в який бік», і він опинився ні з ЄС, ні з Росією, заявив сьогодні Радіо Свобода аналітик із Фонду Карнеґі у США Томас де Ваал.

За його словами, в цьому проблема українського керівника, якому постійно доводиться йти на компроміси й пошуки рівноваги – адже проєвропейська частина суспільства в Україні не здасться й не розійдеться з євромайданів просто так, але водночас Україні потрібні й добрі відносини з Росією.

При цьому політолог звернув увагу, що стосовно Митного союзу під проводом Росії, до якого Москва прагне залучити й Україну, є сумніви, чи він дійсно працюватиме. Він, зокрема, згадав, що президенти Казахстану і Білорусі, ще двох учасників цього об’єднання, вже починають скаржитися на його роботу і висловлюють зовсім різні думки щодо того, яка вона мала б бути, з їхнього погляду. Нурсултан Назарбаєв і Олександр Лукашенко вочевидь бачать Митний союз як тісніший економічний союз, зауважив аналітик, тоді як президент Росії Володимир Путін розглядає його скоріше як політичний проект.
XS
SM
MD
LG