Доступність посилання

ТОП новини

Немає підстав очікувати компромісів у Верховній Раді – експерт


Київ – Сьогодні Верховна Рада може бути заблокована, припускають експерти. Опозиція вимагає відставки міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, та звіту у парламенті генерального прокурора Віктора Пшонки. Натомість фракція Партії регіонів наполягає на необхідності якнайшвидшого ухвалення державного бюджету на нинішній рік і готова зробити це за скороченою процедурою.

Кризові тенденції Майдану відіб’ються і на роботі Верховної Ради, зазначає у розмові з Радіо Свобода політолог Володимир Фесенко.

Ніяких підстав очікувати компромісів у Верховній Раді просто немає. Криза не подолана. З’явилися додаткові приводи для посилення конфліктного протистояння
Володимир Фесенко
«Ніяких підстав очікувати якихось компромісів у Верховній Раді просто немає. Криза не подолана. З іншого боку з’явилися додаткові приводи для посилення конфліктного протистояння. Маю на увазі події у Святошниському районі. Можуть вдатися і до блокування. Влада додасть усіх необхідних зусиль, щоб питання бюджету було проголосоване. Вони вже мають досвід голосувань з відповідних питань в інших аудиторіях. Скоріш за все, так і будуть робити», – каже Фесенко.

Погоджувальна рада парламенту засідала без представників меншості. Опозиція пішла з Верховної Ради, щойно лідер УДАРу Віталій Кличко оголосив вимоги:

Вимоги: відставка Захарченка, звіт Пшонки, припинення існування спецпідрозділу, який зіпсував своє ім’я, це – «Беркут»
Віталій Кличко
«Вимоги: відставка Захарченка, звіт Пшонки, припинення існування спецпідрозділу, який зіпсував своє ім’я, це – «Беркут». Якщо ці вимоги будуть прийняті, чи частково будуть прийняті, ми будемо працювати. Якщо ні, тоді ми будемо приймати рішення, буде парламент працювати, чи ні», – заявив Кличко.

Рибак пропонує змінити закон про амністію активістів акцій протесту

В опозиції також заявляють, що мають намір створити парламентську комісію для розслідування дій міліції під час масових акцій протесту. Також опозиціонери нагадують про те, що закон про амністію активістів не виконується.

Голова Верховної Ради Володимир Рибак стверджує, що закон не можна виконати через його недосконалість, тому парламент має напрацювати новий документ.

«Для судів треба дати конкретний закон. Ті статті, за якими можна проводити амністію, треба конкретизувати і дати можливість судам прийняти це рішення і випустити людей», – зауважив Рибак.

Утім першочерговим завданням для парламенту є ухвалення державного бюджету 2014, і робота над ним відбуватиметься не зважаючи на вимоги опозиції, заявив голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

Виключно з політичних міркувань опозиція як правило не голосує за бюджет. Можливе його ухвалення за спрощеною процедурою
Олександр Єфремов
«Розраховую, що бюджет все ж буде розглядатися у сесійній залі і ухвалюватися у сесійній залі. Що за нього голосуватимуть всі представники політичних сил – у мене таких ілюзій немає. Виключно з політичних міркувань опозиція як правило не голосує за бюджет. Якщо у нас не буде можливості приймати його у робочому режимі відповідно до чинного регламенту, то можливе його ухвалення за спрощеною процедурою», – наголосив Єфремов.

Більшість має намір розглянути законопроект про держбюджет вже 16 січня. На думку політолога Володимира Фесенка, ухвалити бюджет Партії регіонів своїми голосами допоможуть комуністи.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG