Доступність посилання

ТОП новини

Євгенія Тимошенко: дії української влади можуть «отруїти демократичний світ»


Євгенія Тимошенко
Євгенія Тимошенко
Євгенія Тимошенко вважає, що точкові санкції Заходу щодо українських можновладців є реальною перспективою, чого представники влади, за її оцінкою, найбільше сьогодні бояться. Про це дочка ув’язненого екс-прем’єра України сказала в інтерв’ю Радіо Свобода. При цьому вона називає важливими кроками для визначення, зокрема, американської політики щодо України і заплановані на середу слухання у комітеті з закордонних справ Сенату США про Україну, і збір підписів під петицією на сайті Білого дому з вимогою звільнення її матері. Спершу Євгенія відповіла за запитання Радіо Свобода про стан здоров’я Юлії Тимошенко.

– Стан здоров’я мами не покращується. Протягом останніх півроку воно лише погіршувалося. Після того, як лікарі з клініки «Шаріте» і наші професори сказали, що їй потрібна операція на хребті, щоб перемогти біль і щоб вона змогла ходити, звичайно, минуло багато часу після їхніх рекомендацій. І ми дуже турбуємося, що вона взагалі не зможе вийти з цього стану. Вона поки не може ходити, при пересуванні у неї виникає біль, і це вже перейшло в хронічний стан, і ми не знаємо, як з нього вийти. Все посилюється і психологічним тиском. Вона лише приймає ліки проти болю вже майже два роки з гаком. Ми не знаємо, як це вплинуло на її організм. У зв’язку з трьома голодуваннями, через які вона пройшла, організм також сильно послабився. Невідомо, скільки часу її організм може витримати все це фізично, але зараз вона перебуває в досить поганому стані.

А коли Ви її бачили востаннє?

Вона дуже турбується про Майдан, про вихід з цієї політичної кризи
– Це було минулого тижня. Морально, звичайно, вона в доброму стані, вона дуже турбується про Майдан, про вихід з цієї політичної кризи. Вона все проживає так, ніби перебуває прямо там разом з усіма. Але через те, що вона не може бути разом з ними насправді, або навіть спілкуватися, вона лише односторонньо чує, отримує інформацію, може лише зрідка передавати свою інформацію, все це дуже тисне на неї. Так чи інакше, ми усі тримаємося, вона тримається. Ми стараємося щодня боротися за її звільнення, за її політичну реабілітацію, і найголовніше – за медичну допомогу, яку їй можуть надати в Німеччині.

– Ви їздили днями до Німеччини, зустрічалися з німецькими політиками. Як зараз виглядають перспективи того, що Юлія Тимошенко може опинитися в Німеччині на лікуванні? Виглядає, що це питання вже менше обговорюють. Чи можливі тут зрушення?

– Коли приїздять європейські парламентарі до нас у Київ на Майдан, а також представники американської влади, сенатори, представники Держдепу, ми завжди чуємо на Майдані, і у розмовах з нами, що вони згадують маму, вони ведуть це питання як один із пріоритетів у проблемах, які повинні вирішитися найближчим часом. І вони закликають до цього владу України. Те, що мене недавно запросили для виступу на з’їзд партії «Християнсько-демократичний союз», вони запросили мене з метою, щоб почути про мамин стан, про політичну кризу в Україні загалом, деталі. Їхній з’їзд схвалив резолюцію, де першою та головною політичною вимогою було звільнення мами з в’язниці. Ще одним пунктом було засудження тиску Росії на Україну у зв’язку з відмовою про підписання асоціації з ЄС, а також мова йшла про введення санкцій у випадку, якщо насилля буде продовжуватися. Воно продовжується, тому вони, звичайно, серйозно розглядають і це питання також.

– Чи Вам відома реакція мами на ситуацію з екс-міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком, який госпіталізований після конфлікту з міліцією?

– Поки не знаю, але я впевнена, що вона сприйняла це як шок, як усі ми. Звичайно, і ми про це говоримо всюди, і про це знають у світі. Те, що сталося з Тетяною Чорновол, це просто неприйнятно ніким, це насилля, яке очевидне, і його не можливо прийняти і вибачити. На це повинна бути чітка відповідь і категорична. Думаю, що останній напад на Юрія Віталійовича (Луценка) і послужить поштовхом щодо введення санкцій, які, я впевнена, прийдуть для людей, які несуть за це відповідальність.

14.01.2014
У ЗМІ з’явилося відео побиття Луценка «Беркутом»

У МВС раніше заявляли, що Луценко від рук правоохоронців не постраждав далі

– Санкції не виключають у США, і 15 січня комітет із закордонних справ Сенату США буде розглядати українське питання. Які у Вас очікування від цього засідання?

Вперше за весь період Януковича при владі і наших попереджень, що Янукович будує диктатуру в Україні, вперше ми чуємо заяви про санкції
– Думаю, що найбільш рішучі очікування в нас. Зараз демократичний світ вже по-іншому дивиться на українську владу, на те, як вона, використовуючи насилля та всі доступні для них методи силові, незаконні, намагається зупинити процес мирного протесту в Україні. І, звичайно ж, це засуджується в усіх країнах демократичного світу, і ми про це чули і знаємо це. Наступним кроком повинні бути дії. Вперше за весь період Януковича при владі і наших постійних розмов і попереджень про те, що Янукович будує диктатуру в Україні, вперше ми чуємо заяви про санкції. І я думаю, що політики, дипломати і лідери демократичного світу не говорили б просто про санкції, якби вони не підтвердили це якимись кроками. Ми, звичайно ж, закликаємо якраз ввести санкції, може, не проти України, а якраз в першу чергу проти тих людей, які відповідальні за напад на мирних протестувальників, на активістів, на журналістів.

– Зараз на сайті Білого дому триває збір підписів під петицією за звільнення Юлії Тимошенко. Чи Ви думаєте, що це може бути дієвим інструментом для зміни американської політики щодо української влади?

– Дуже багато людей вже підтримали петицію про звільнення мами. Ця петиція була опублікована 20 грудня після звільнення в Росії Ходорковського. І зараз вже проголосувало понад 80 тисяч людей. Ми маємо час до 19 січня, і якщо ми наберемо 100 тисяч голосів, то президент Обама і його адміністрація повинні будуть відреагувати на це наше прохання, використати всі можливі легітимні інструменти для звільнення мами як політв’язня. І я від свого імені хочу попросити всіх небайдужих до долі моєї мами, до долі України, щоб підтримали цю петицію. Це сайт Білого Дому, We the people.

– Партія регіонів заявила про те, що можливі санкції будуть втручанням у внутрішні справи України. Що Ви на це можете відповісти?

– Звісно, є побоювання у влади стосовно санкцій. Пам’ятаю, коли Сенат США ухвалював першу резолюцію, в якій наприкінці йшлося про санкції проти тих, які використовують незаконні методи для політичних репресій стосовно мами, проти інших політичних в’язнів того періоду, то, звичайно, використовувалися всі можливі і неможливі методи, щоб зупинити цю резолюцію. В дипломатичних колах буквально дійшло, ми про це знаємо, до скандалу. Я думаю, що це болюче питання для влади. Це дійсно те, що може по-справжньому створити реальну загрозу їм особисто, це стосується маєтку, який набувається корупційним способом. І, звичайно, це те, що більш за все зачіпає їхні особисті інтереси і свободи. Думаю, що це не будуть санкції стосовно народу України, а якраз точкові санкції, те що було зроблено стосовно прокурора Кузьміна, якому заборонили в’їзд до Сполучених Штатів. Звичайно, те що відбувалося в Україні протягом останніх чотирьох років – корупція, відмивання грошей, гроші, які переводилися за кордон України – це і є втручанням в політику, економіку інших держав. Це, ніби отрута, переливається через кордони і може справді отруїти нормальне суспільство, здорове, яке є нашим сусідом, і взагалі цілий демократичний світ. Тому це небезпечно і для самих демократичних держав.

– Але якщо в Америці говорять про санкції, то у середу була заява Євросоюзу про те, що вони не розглядають можливості запровадження подібних санкцій щодо українських можновладців.

– Вони можуть це говорити. Насправді, я думаю, що санкції не повинні бути публічними.

– Ви маєте на увазі кроки Європейського союзу?

– Так, може бути. Ми не повинні миттєво публічно знати про все те, що відбувається. Тому ми все-таки сподіваємося, що буде реакція на насильство, яке навіть не розслідували, жодна людина не була оголошена відповідальною за це, і жодна не була засуджена. Ті люди, яких побили, серед них щонайменше п’ять журналістів, які були громадянами Євросоюзу, тому якась реакція повинна бути, не лише на словах, але й на діях. Ми закликаємо до цього лідерів, політиків Євросоюзу, коли спілкуємося з ними.

– І насамкінець про Майдан. Ви говорили про те, що Ваша мама дуже переживає за те, що діється. Існують різні суперечки між представники громадянського суспільства і політиками. Як це бачить Ваша мама – перспективи Євромайдану?

– Недавно вона зробила заяву, де вона чітко описала ті дії, які би вона зробила, якби була на Майдані, і в такій ситуації, в якій зараз перебувають лідери опозиції. Звичайно, багато хто може критикувати, багато хто обговорює це, але те, що в нас є, залишається фактом. Це люди, які стоять на Майдані, те, що вони нікуди не розходяться, це сила людей, яку вже ніщо не змінить. І мама вірить якраз в силу людей, в те, що вони вже не підуть додому з поразкою і просто приймуть те, що є, і те, що влада хоче, щоб усі просто розійшлися, закривши очі і вуха на всі вимоги людей, які там зібралися, і лідерів опозиції також. Тому мама вірить лише в терпіння, в мирний протест, який повинен продовжуватися. Одночасно цей протест повинен підкріплюватися політичними діями з боку як Об’єднаної опозиції, так і міжнародних лідерів.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG