Доступність посилання

ТОП новини

Згоду з регіоналами щодо Держбюджету КПУ прикрила референдумом


Київ – Уряд зажадав від парламенту розглянути й ухвалити проект бюджету на 2014 рік. У Партії регіонів запевняють, що готові ухвалити відповідне рішення у четвер, 16 січня. Крім регіоналів, за Держбюджет готові проголосувати комуністи. Між тим, опозиція зазначає, що засідання парламентського бюджетного комітету, на якому мали б розглянути проект закону, в середу не відбулося.

У середу на засіданні уряду прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що проект бюджету на поточний рік необхідно ухвалити за один день.

«Тому дуже сподіваюся, що народні депутати приймуть рішення з максимальною відповідальністю… Існує понад 3 тисячі поправок до проекту бюджету, і всі вони коштують аж три бюджети в цілому, абсолютно не збалансовані», – заявляє він.

Комуністи проголосують за деградацію і соціальні втрати?

Перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов запевнив Радіо Свобода, що закон про державний бюджет буде ухвалений у четвер «за будь-якої політичної погоди». При цьому він зазначив, що, оскільки опозиція блокує роботу парламенту, розглядається можливість роботи як у сесійному залі, так і за його межами.

«Є декілька сценаріїв проведення обговорення й голосування за бюджет. І реалізація того чи іншого сценарію залежить від поведінки опозиції», – зазначає Михайло Чечетов.

Крім регіоналів, бюджет-2014 готова підтримати й фракція Компартії. Як розповів Радіо Свобода голова Компартії Петро Симоненко, з огляду на складну ситуацію в державі та можливі наслідки неухвалення Держбюджету, у них відбувся внутрішньопартійний референдум, в якому взяли участь 92,5 тисяч комуністів та 31 тисяча безпартійних. Абсолютна більшість опитаних – 88,7 тисяч комуністів та 28 тисяч безпартійних – висловилися за те, аби підтримати запропонований владою Держбюджет.

При цьому, зазначив лідер Компартії, «за роки незалежності в Україні тільки бюджети деградації та соціальних втрат – це є факт».

Бюджетний комітет не зібрався

Натомість представники опозиції наголошують, що засідання парламентського комітету з питань бюджету, на якому мали розглянути законопроект та запропоновані до нього поправки, у середу так і не відбулося. Про це Радіо Свобода розповів член парламентського комітету з питань бюджету, депутат із фракції «Батьківщина» Олег Медуниця. За його словами, проект бюджету є неприйнятним насамперед тому, що в нього закладені нереальні показники.

«Макроекономічні показники розраховані на збільшення валового внутрішнього продукту на 3,5 %. Ми в таку оптимістичну версію від Кабміну не віримо просто», – каже Олег Медуниця.

Раніше лідери опозиційних фракцій казали про неприйнятність запропонованого владою проекту бюджету. Наразі опозиційні фракції остаточно не визначилися, чи блокуватимуть роботу парламенту під час розгляду проекту бюджету. Узгоджене рішення з цього приводу планують ухвалити вранці 16 січня.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG