Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії вшанували 45-і роковини самоспалення Яна Палаха – протесту проти окупації


Сьогодні минають 45-і роковини від дня, коли празький студент Ян Палах підпалив себе на знак протесту проти окупації Чехословаччини військами Варшавського пакту.

На місці, де стався акт самоспалення, встановлена меморіальна плита. Чехи вкрили її квітами, також навколо палають свічки.

Пам’яті Яна Палаха, якого чехи шанобливо називають «Палаючим смолоскипом №1», присвячена низка акцій, які сьогодні відбуваються по всій країні. Передусім його пам’ять відзначають студенти філософського факультету Карлового університету у Празі, на якому вчився Ян Палах. Також сьогодні в Інституті з вивчення тоталітарних режимів відбувається перегляд і обговорення фільму «Неопалима купина» польського режисера Аґнєшки Голланд, присвяченого героїчному вчинкові Яна Палаха.

Низку спеціальних програм присвячують землякові також канали громадського телебачення.

16 січня 1969 року Ян Палах вийшов на головну Вацлавську площу Праги і підпалив себе. Цим вчинком 20-літній студент Карлового університету хотів привернути увагу співгромадян до незаконної окупації країни у серпні 1968 року. Пробігши кілька метрів, Ян Палах упав, на третій день він помер від опіків у лікарні.
XS
SM
MD
LG