Доступність посилання

ТОП новини

ЦВК направила в КСУ подання щодо термінів проживання в Україні кандидатів на президента


Центральна виборча комісія направила до Конституційного суду подання щодо норм Основного закону стосовно проживання на території України кандидатів на народні депутати та кандидатів на президента впродовж останніх кількох років перед балотуванням.

За це проголосували 8 членів ЦВК, 5 утримались.

На думку членів ЦВК, потребують офіційного тлумачення положення Конституції України, згідно з якими «народним депутатом України може бути громадянин України, який на день виборів досяг 21 року, має право голосу і проживає в Україні протягом останніх 5 років» та «президентом України може бути обраний громадянин України, який досяг 35 років, має право голосу, проживає в Україні протягом 10 останніх перед днем виборів років та володіє державною мовою», з позиції визначення поняття «проживання в Україні» упродовж передбачених указаними нормами Конституції строків, а також критеріїв, необхідних для встановлення відповідності осіб, які висуваються кандидатами у народні депутати України чи кандидатами на пост президента України, конституційним вимогам щодо тривалості такого проживання.

Верховна Рада 24 жовтня 2013 року ухвалила закон про внесення змін до Податкового кодексу щодо обліку та реєстрації платників податків. Документ, зокрема, передбачає, що особи, які мають посвідку на проживання в іншій країні, з погляду Податкового кодексу (але не виборчого законодавства) не є резидентами України.

10 січня Вищий адмінсуд України відмовився відкривати провадження за позовом лідера УДАРу Віталія Кличка щодо цих змін до Податкового кодексу.

Віталій Кличко раніше заявив, що, на його думку, подання ЦВК до Конституційного суду стосуватиметься безпосередньо його як кандидата на президента. На думку Кличка, влада може вжити заходів для того, щоб перешкодити йому взяти участь у виборах глави держави.
XS
SM
MD
LG