Доступність посилання

ТОП новини

Януковича закликають ветувати закон, який криміналізує наклеп


Незалежна медіа-профспілка України, Національна спілка журналістів України та Комісія з журналістської етики звернулися до президента Віктора Януковича з вимогою застосувати вето до ухваленого 16 січня закону, яким Верховна Рада запровадила кримінальну відповідальність за наклеп.

Медіа-організації вважають, що цим законом «де-факто запроваджується цензура». Зокрема, пояснюють автори звернення, закон «передбачає кримінальну відповідальність за наклеп та за «екстремістську» діяльність у найширшому розумінні цього слова, за збирання інформації про працівників правоохоронних органів, що дозволить правоохоронцям залякувати і репресувати «незручних» журналістів та блогерів».

Підписанти зазначають, що закон ухвалили «з суттєвими порушеннями регламенту і без консультацій з громадськістю, журналістами та власниками ЗМІ, хоча регуляторні норми цього акту суттєво вплинуть на інформаційний простір в Україні».

«Ми бачимо, що цим законом журналістів де-факто підпорядковують правоохоронним органам під загрозою кримінального переслідування. Така державна політика запровадження цензури неминуче призведе до викривлення подання інформаційної картини дійсності засобами масової інформації на догоду тим органам та посадовим особам, яким закон дає репресивні повноваження», – вважають автори звернення до президента.

«У разі, якщо Віктор Янукович не ветує цей закон, персонально він нестиме відповідальність за репресії проти журналістів, які будуть здійснюватися на підставі цього закону», – наголошують вони.

Закон, що криміналізує наклеп, парламентська більшість ухвалила у четвер під час голосування шляхом підняття руки.
XS
SM
MD
LG