Доступність посилання

ТОП новини

«Батьківщина» назвала події у Верховній Раді «державним переворотом»


Сутички у Верховній Раді, 16 січня 2013 року
Сутички у Верховній Раді, 16 січня 2013 року
Фракція «Батьківщина» заявила, що події, які сталися в четвер у Верховній Раді, «увійдуть в історію як чорний четвер для України».

Владна верхівка «за лічені хвилини перетворила Україну з держави, що стояла на порозі європейської співдружності, на нову Північну Корею – країну, в якій правитиме диктатура в найгіршому вияві», – заявила опозиційна фракція.

Як мовиться в її заяві, це «не просто війна проти власного народу», а «зухвала злочинна агресія проти парламентаризму, демократії та всього, що дороге кожному українцю з краплею розуму і патріотизму».

На думку опозиціонерів, відбувся «демонстративний перехід до диктаторського режиму, де не існує права збиратися, мислити, жити, де не існує закону, громадянських прав та судочинства». «Це державний переворот, за вчинення якого мають бути покарані і його організатори, і безпосередні виконавці», – вважає «Батьківщина».

Партія наполягає, що всі закони, за які регіонали сьогодні «піднімали руки, а їх ніхто і не збирався рахувати, мають бути анульовані як такі, що не приймалися», і Верховна Рада має «повернутися в конституційне поле».

У четвер більшість у Верховній Раді ухвалила низку законів без обговорення й без участі депутатів від опозиції, голосами членів фракцій Партії регіонів, КПУ, а також декого з позафракційних. За частину цих законів голосували відразу за основу і в цілому, і без електронної системи – підняттям рук. На думку опозиції, українських і міжнародних правозахисників і низки закордонних політиків, частина цих змін має на меті обмежити права людини, зокрема, право на свободу висловлення поглядів і на свободу зібрань.
XS
SM
MD
LG