Доступність посилання

ТОП новини

«Європарламентський десант» очікується в Києві наприкінці січня


Брюссель – Велика делегація європейських депутатів наприкінці місяця відвідає Україну. Представники різних держав та політичних груп хочуть на місці висловити підтримку євроманіфестацій та, зустрівшись із владою, з’ясувати її справжні наміри щодо зближення з ЄС. На тлі погіршення демократичного устрою України європарламентарі протягом трьох днів також проведуть власне розслідування випадків насилля та репресій щодо активістів й опозиціонерів.

Велика делегація від Європейського парламенту з 26 по 29 січня перебуватиме в Україні. Солідарність із тими, хто відстоює права українців на європейські цінності – ось головна мета запланованих численних зустрічей 12 євродепутатів, як із представниками влади, так і з українською опозицією та євромайданівцями, пояснює Радіо Свобода чеський парламентар-соціаліст Лібор Роучек.

Ми – з людьми, які виходять на демонстрації на підтримку тісніших зв’язків із ЄС
Лібор Роучек
«Ми – з людьми, які виходять на демонстрації на підтримку тісніших зв’язків із ЄС, – каже він. – Ми з тими, хто розчарований непідписанням лідерами України асоціації з Європою. Ми прибудемо і з іншим закликом: в демократичній державі ця мета може досягатися лише діалогом та співпрацею. Уряд, опозиція, люди на Майдані – всі мають шукати рішення проблемам України через діалог та спілкування».

Парламентська делегація, яку очолить німецький депутат від Європейської народної партії Ельмар Брок, вже отримала підтвердження офіційного Києва, що її там чекають. У плані зустрічей – переговори з керівниками України, зокрема – з президентом. Як пояснив Радіо Свобода інший євродепутат-народник, поляк Кшиштоф Лісек, європейці хочуть на власні вуха почути, що думає Янукович про Майдан, і з’ясувати, якою є його подальша стратегія.

«Україну все ще хочуть бачити поміж державами, які прагнуть тісного співробітництва з ЄС, – зауважує євродепутат від Польщі. – Але, безумовно, для цього потрібна воля не лише опозиції та народу, але й влади. Тож ми б хотіли запитати у можновладців, особливо у президента, яким він вбачає майбутнє держави».

Більше насилля – більше думок про санкції – євродепутат

З огляду на заяви деяких українських владних політиків щодо намірів продовжувати євроінтеграцію Європейський парламент – як серйозна установа – має твердий намір з’ясувати істину на місці, тобто безпосередньо в Україні, додає Кшиштоф Лісек.

До того ж, делегати Європарламенту ще мають намір дізнатися про деталі кроків із боку силових структур.

Чим більше є брутальних атак на лідерів опозиції, тим частіше в Європарламенті заходить мова про санкції
Кшиштоф Лісек
«Чим більше є брутальних атак на лідерів опозиції, тим частіше в Європарламенті заходить мова про санкції, – пояснює польський парламентар. – Цей серйозний триденний візит має принести багато відповідей. Рішення про накладення санкцій (на винних у побитті людей) може бути ухвалене тільки після перевірки. Тож ця місія з пошуку фактів дасть остаточну відповідь».

Європейські депутати у четвер зранку провели засідання комітету з закордонних справ, де знову висловилися проти будь-якого застосування сили та репресій щодо мирних маніфестантів в Україні. Євродепутат Лібор Роучек у цьому контексті зазначає, що «у демократії всі мають право вільно висловлювати свою думку, тим часом насилля призводить тільки до глибшого розколу українського суспільства».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG