Доступність посилання

ТОП новини

У Сенат США подали законопроект про поширення дії «Акту Магнітського» на весь світ


У США сенатори Бен Кардін, демократ, і Джон МакКейн, республіканець, члени сенатського комітету з закордонних відносин, подали на розгляд Сенату «Акт про відповідальність за права людини в усьому світі», повідомив сьогодні Кардін на своїй сторінці на сайті Сенату.

Цей законопроект має на меті заборонити порушникам прав людини з усього світу в’їжджати до Сполучених Штатів і використовувати американські фінансові установи, поширивши на весь світ санкції, застосовані спершу щодо Росії за так званим «Актом Магнітського» 2012 року.

Як заявив сенатор Кардін, цей законопроект, підтриманий сенаторами з обох партій, дасть інструмент для відвернення майбутніх зловживань у всьому світі. «Грубі порушники прав людини від Зімбабве до України, від Гондурасу до Папуа – Нової Гвінеї будуть занотовані і знатимуть, що не зможуть уникнути наслідків своїх дій, навіть якщо їхні країни не вживуть проти них заходів», – наголосив сенатор.

Законопроект пропонує президентові США оприлюднювати й оновлювати список іноземців, визнаних на підставі вартої довіри інформації винними в убивствах не за вироком суду, тортурах чи інших порушеннях прав людини стосовно осіб, які намагаються просувати права людини чи викривати незаконну діяльність урядовців. Частину списку дозволено залишати таємною за певних умов.

Таким іноземцям мають забороняти в’їзд до США чи скасовувати вже видані візи, а їхні активи у США чи під контролем США мають бути заморожені.

Такі дії нині передбачені чинним у США «Актом Магнітського» стосовно порушників прав людини в Росії, в першу чергу тих, кого вважають причетними до смерті у слідчому ізоляторі юриста Сергія Магнітського, який викрив масштабне викрадення урядовцями бюджетних коштів.

Цей закон, імовірно, є єдиним наразі випадком, коли уряд США мусив запроваджувати санкції за ухваленим у Конгресі законом. Запровадження санкцій проти осіб чи організацій із тих чи інших причин є у США прерогативою виконавчої влади, до якої вона вдається без узгоджень із Конгресом.

Нинішній законопроект може стати другим випадком – у разі, якщо його схвалить Сенат, аналогічний законопроект схвалить Палата представників і його підпише президент США.
XS
SM
MD
LG