Доступність посилання

ТОП новини

Репресивні закони Януковича – перевірка реакції Заходу (світова преса)


Світові оглядачі наголошують, що влада президента Януковича «у другий «чорний четвер», як назвали 16 січня (перший був 21 листопада) спробувала покінчити із Євромайданом, якщо не силою спецназу, то силою протягнутих у Верховній Раді Партією регіонів і комуністами «в темну» репресивних законів шляхом фарсу з «ручним голосуванням» і «лічильним шоу» в 235 голосів, коли вся процедура забрала лише 5 секунд. Світові видання зауважують, що цими законами президент Янукович забороняє в Україні «фактично все або ж переважно все». Експерти на сторінках газет також вважають, що такі, далекі від парламентаризму, сумнівні, процедури у Верховній Раді можуть лише «загострити політичну кризу, яка охопила Україну ще від 21 листопада».

Відомий британський оглядач Ендрю Вільсон так і називає на сторінках видання European Council Of Foreign Relations «ганебне голосування» у Верховній Раді 16 січня «другим чорним четвергом в Україні», тоді як перший, на його думку, стався 21 листопада минулого року, коли влада президента Януковича відмовилася в останній момент підписувати угоду з ЄС у Вільнюсі. Влада вирішила, як зауважує Вільсон, вибрати ще один четвер, щоб спробувати все ж припинити протести українців, якщо не силою спецназу, то новими законами, які забороняють фактично все. За допомогою «фарсу в парламенті» з «лічильним тараном у 235 голосів» влада просунула репресивні закони, констатує Вільсон і додає, що «ніякого реального голосування не було, нормальна процедура була зруйнована, і лише кілька голосів лічильників із проголошенням «235 – за» увінчали це «шоу рук» упродовж 5 секунд. «Вони спробували таким чином криміналізувати все, що опозиція здійснювала за минулі два місяці», – наголошує британський експерт. Вільсон також зазначає, що «Україна скопіювала російський закон, котрий вимагає від неурядових організацій з фінансуванням з-за кордону обов’язково реєструватися як «іноземні агенти». Нові закони забороняють участь у демонстраціях у шоломах, в уніформі, зі смолоскипами, влаштовування наметів на майданах, застосування озвучення без дозволу міліції. Закон забороняє будь-яку критику влади, підводить чи не все під криміналізоване поняття наклепу. Влада може заборонити доступ до інтернету, закривати «погані» сайти, більшість у парламенті може за кілька секунд позбавити будь-якого депутата недоторканності й піддати суду. Ендрю Вільсон резюмує: «Я можу продовжити, перелік заборон довгий. Влада робить ставку на те, що Євромайдан видихнувся і що буде слабша західна реакція, ніж це було раніше…». «Таким чином, – наголошує британський спостерігач, – це реальний тест для Заходу. І коли в листопаді та грудні ЄС і США реагували із запізненням, але все ж допомогли уникнути більшого кровопролиття, то що ж тепер?» – запитує Ендрю Вільсон.

Ендрю Ретманн зауважує на сторінках EUObserver, що «Україна криміналізує проєвропейські протести» і наводить низку реакцій провідних європейських політиків на наслідки «законодавчого шоу» у Верховній Раді минулого четверга. Тут відзначено, що нові репресивні закони, протягнуті в Раді з подачі влади президента Януковича, дозволяють не лише штрафувати, затримувати учасників протестів, але й ув’язнювати їх на 15 років за участь у так званих «масових заворушеннях». Видання цитує міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського, котрий наголосив, що «зловісні події в українському парламенті у четвер продемонстрували, як Україну збили зі шляху до європейських цінностей». Видання також наводить думки неназваних європейських дипломатів, котрі вважають, що настав час для санкцій проти Януковича і його союзників. Один із дипломатів пояснив з цього приводу, що «ЄС потерпає тут від комплексу Білорусі, але ситуація в Україні повністю відмінна і олігархи з кола Януковича мають набагато більші страхи, що втрачати, коли поповнять чорний перелік ЄС».

Лондонська Finаnciаl Times наводить з приводу «оригінального способу» законодавчої діяльності українського парламенту думки експертів, котрі кажуть, що «події у Верховній Раді означають: або готується перехід до білоруського сценарію, або ж це початок кінця парламенту України». «Це явна спроба створити поліцейську державу», – сказав газеті з Лондона один із аналітиків.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG