Доступність посилання

ТОП новини

Цензура інтернету під прикриттям «екстремізму» і авторського права?


Київ – Віктор Янукович підписав закони, «ухвалені» у четвер Верховною Радою. Серед них і «закон Колесніченка – Олійника», який, зокрема, зобов’язує провайдерів за вказівкою державного органу відключати «екстремістські» сайти та новинні блоги, не зареєстровані як інформаційні агенції. Тим часом у Держслужбі інтелектуальної власності пропонують блокувати сайти без судових рішень і за порушення авторського права. Однак Держагентство з питань науки, інновацій та інформатизації вважає такий законопроект загрозливим, адже на сайт можуть скаржитися через цензуру або конкуренцію. Там кажуть: з порушенням авторського права в інтернеті поки що дозволяють боротися нинішні закони. Експерти ж вказують на суттєві недоліки законодавства у цій сфері.

Заява щодо порушення авторських прав веб-сайтом і нотаріально засвідчений скріншот веб-сторінки можуть бути достатніми підставами для того, щоб заблокувати той чи інший інтернет-ресурс. Так вважають у Держслужбі інтелектуальної власності і пропонують зробити відповідні законодавчі зміни. Згідно з ними, достовірність інформації, викладеної заявником у заяві до сервісної служби, не перевірятиметься, і якщо власник веб-сайту протягом трьох днів не надасть письмової відповіді, – блокування неминуче.

Тим часом у Держагентстві з питань науки, інновацій та інформатизації кажуть, що законопроект на погодження поки не отримували, а відтак позиція відомства як генерального державного замовника Національної програми інформатизації у ньому не врахована.

Наразі ж голова відомства Володимир Семиноженко визнає недосконалість документа і навіть побоюється, що у такій редакції він може зашкодити подальшому інтернет-розвитку в Україні.

«Запропонований законопроект не вирішує існуючих проблем, а, навпаки, – створює умови для виникнення нових. Переконаний, що авторське право може бути захищене на гідному рівні шляхом застосування вже існуючих норм, що встановлюють адміністративну та цивільно-правову відповідальність», – заявив він.

Доцільно блокувати не увесь сайт, а лише незаконний контент – юрист

Тим часом юрист Клим Братківський, який спеціалізується на авторському праві, констатує: наявних законодавчих норм для ефективної боротьби з порушенням авторського права в інтернеті (досить поширеною в Україні проблемою) недостатньо.

На думку експерта, було б доцільно принаймні зобов’язати власників інтернет-ресурсів в обов’язковому порядку прямо реєструвати своє право на володіння ними, щоб, у разі порушення авторського права, притягувати їх до відповідальності.

«Не завжди можна виявити власника, тобто винну особу. У більшості випадків не зазначено, хто і де адреса потенційного відповідача, порушника, бо реєстратор доменних імен приховує цю інформацію і не розкриває її навіть на запит адвоката», – зауважує він.

Утім, навіть якщо власника сайту і можна встановити, то авторське право, за словами юриста, все одно захистити складно.

«Беремо відомий усім файлообмінник. Він за своєю структурою злочинний сайт, адже там виставляються об’єкти авторського права (комп’ютерні програми, відео, музика тощо) без дозволу авторів або правовласників. Цей сайт відомо на кого зареєстрований, але ця фірма – офшорна. Тобто як можна звернутися, наприклад, на Віргінські острови захистити авторське право? Це безумство!» – каже Браткіський.

У зв’язку з цим експерт вважає доцільним блокувати не увесь сайт, а лише той контент, який підозрюється у незаконному розміщенні. З одного боку, це захистить авторське право, з іншого – дозволить відвідувачам веб-ресурсу користуватися рештою матеріалів, що розміщені на ньому законно. Сам же сайт це убезпечить від недоброзичливців, які умисно і безпідставно скаржитимуться, щоб перешкодити його роботі.

Держава розуміє авторське право як привід до цензури – Рачинський

Поміж тим, інтернет-експерт Сергій Рачинський вважає, що для врегулювання питання з дотриманням авторського права в інтернеті Україні нині бракує не скільки законів, скільки розуміння цього права. На думку експерта, у суспільній дискусії на цю тему має бути зацікавлений насамперед серйозний бізнес, який займається інтернетом.

«Проблема в тому, що ми механічно переносимо на он-лайн розуміння авторського права, яке існувало в кінці 19-го – на початку 20-го століття. Надзвичайно важливо розуміти, що інтернет – це не просто ще один медіа-канал, це середовище, яке кардинальним чином змінює практику розповсюдження інтелектуального продукту», – говорить він.
Наразі ж, за словами Рачинського, головною проблемою є те, що авторське право в інтернеті розуміється державою як привід до вигідного їй врегулювання ситуації з он-лайн ресурсами та привід до цензури.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG