Доступність посилання

ТОП новини

Росія не хоче втрачати вплив на процеси в Україні


Москва – Одна з головних тем російських новин – події в Україні. Обговорюються не тільки ухвалені парламентом закони, а й бажання Росії продовжити вплив на процеси, що відбуваються в українській політиці та економіці. Як стало відомо Радіо Свобода з обізнаних джерел, на майбутній конференції з безпеки в Мюнхені, що відбудеться наприкінці січня, російське керівництво збирається запропонувати низку антикризових заходів, що стосуються ситуації в Україні.

Цього року мюнхенська конференція з безпеки – ювілейна, вона 50-а за рахунком. Ще на початку січня було заявлено, що в центрі нинішнього форуму будуть дві теми – ситуація в Сирії і в Україні. Росія, як припускають фахівці, намагатиметься утримати свій вплив у регіоні. На думку політолога Сергія Маркова, Росія вже відіграє значну роль у нормалізації економічної ситуації в Україні, і це стосується не тільки виданого наприкінці минулого року кредиту.

«Я вважаю, що Росія вже відіграє певну роль у врегулюванні соціально-економічної та політичної кризи в Україні. Насамперед у плані допомоги подолання можливого економічного спаду. Пропозиції на адресу України щодо великого багатостороннього співробітництва в галузі промислового виробництва суднобудування, авіабудування, машинобудування, інших важливих секторах економіки. Для того, щоб не відбувалося падіння в Україні, а відбувався розвиток», – сказав Марков.

У Росії немає джокера – експерт

Російські ресурси, якщо говорити про вплив на українську економіку та політику, не безмежні. Американців таки більшою мірою цікавлять країни Центральної Азії, вважає президент Фонду регіональних стратегічних досліджень Марина Лужикова.

Я гадаю, що між Обамою і Путіним піде мова про такий своєрідний розмін Центральної Азії і України
Марина Лужикова
«Все, що можна було запропонувати у цей кризовий для Росії і України період, вже все запропоновано. Якогось джокера у рукаві я не думаю, що можна буде витягнути. Я гадаю, що між Обамою і Путіним піде мова про такий своєрідний розмін Центральної Азії і України», – зауважила Лужикова.

Російські політики не залишають надій остаточно відвернути Україну від Європи, втім у Євросоюзі, як вважають фахівці, теж не вживають рішучих кроків для допомоги Україні у вирішенні політичної та економічної кризи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG