Доступність посилання

ТОП новини

Міліція на Грушевського порушила Конституцію – Скіпальський


Київ – Бойові гранати, які міліція використала проти мітингувальників на Грушевського, застосовуються до терористів чи злочинців, розповів Радіо Свобода генерал-лейтенант, колишній заступник голови СБУ Олександр Скіпальський. За його словами, під час подій у неділю силовики порушили Конституцію, оскільки завадили мирному – на момент його початку – протесту. У міліції натомість кажуть, що використання правоохоронцями спецзасобів на Грушевського було законним. У МВС події у центрі Києва трактують як масові заворушення.

«Шановні опозиціонери! Це звернення до вас. Чи ви розумієте, що в нас немає більше часу?..» – з цими словами до Яценюка, Кличка і Тягнибока у неділю на віче звернувся один із лідерів Автомайдану Дмитро Булатов. Його прохання назвати прізвище єдиного лідера і відсутність чіткої відповіді на це опозиції задали тон всьому дню. І, ймовірно, всій подальшій ночі.

Сутички на Грушевського почалися після того, як частина мітингувальників дослухалася до заклику Автомайдану рушити до Верховної Ради, щоб вимагати від парламентарів скасувати ухвалені 16 січня закони. Кордон міліції на початку вулиці Грушевського не пустив протестувальників в урядовий квартал.

Кілька наступів мітингувальників зі спробою прорвати міліцейський кордон, рештою, завершилися початком сутичок. З однієї сторони полетіла бруківка, з другої – світло-шумові гранати і сльозогінний газ.

Це вже не мирний протест – речник МВС

Акція, яка розпочалася з наміру пікетувати Верховну Раду, перетворилася на протистояння з підпалами автобусів і використанням водометів. Міліція вже відкрила кримінальне провадження за статтею «масові заворушення». Санкція статті – позбавлення волі на строк до 15 років.

Це провокація, направлена для того, щоб міліція застосувала силу
Сергій Бурлаков
«Зрозуміло, що це вже не мирний протест, зрозуміло, що використання кийків, бруківки, піротехнічних засобів, сльозогінного газу у бік правоохоронців, це порушення закону і вже розпочато кримінальне провадження за статтею 294 КК України, це масові заворушення. Міліція має право застосовувати силу, але поки що утримується від цього, тому що ми розуміємо, що це провокація, направлена для того, щоб міліція застосувала силу» – повідомив речник МВС України Сергій Бурлаков.

Що ж до водометів, які правоохоронці застосували до мітингувальників, то, кажуть у міліції, таким чином намагалися загасити палаючі автобуси. Однак чому пізно вночі водомети використали тоді, коли палаючих автобусів на Грушевського вже не було, правоохоронці не пояснили. Світлові гранати, за словами речника МВС, використали згідно зі статтею 14 закону про міліцію.

«Правий сектор» прийшов для охорони людей – представник

У міліції також заявили, що їм відомо про участь у сутичках учасників правих радикальних обʼєднань. На цей момент причетність до подій на Грушевського підтвердили в обʼєднанні «Правий сектор». У коментарі Радіо Свобода його представник на імʼя Андрій назвав методи, до яких вдалися мітингувальники біля стадіону імені Лобановського, «нормальною, здоровою реакцією на запровадження диктатури».

«А що лишається мітингувальникам, простим українцям, коли в країні запроваджено диктатуру і панує режим внутрішньої окупації? Ті, хто там був (на вулиці Грушевського – ред.), могли бачити, що народ лютує, його багато, і стільки провокаторів чи сценаристів Банкової зібрати неможливо», – заявляє він.

У «Правому секторі» кажуть, що обʼєдналися ще на початку Євромайдану, а до стадіону у неділю прийшли, щоб охороняти людей.

Винні і правоохоронці, бо допустили провокації – Скіпальський

Бойові гранати, які використовувала міліція, застосовуються до терористів чи злочинців, і кидати їх в натовп мітингувальників щонайменше недоцільно, вважає генерал-лейтенант, колишній заступник голови СБУ Олександр Скіпальський. Так само, як і водомети при мінусовій температурі. Попри провокації, провина у перебігу подій на Грушевського, на думку фахівця, лежить і на міліції, оскільки вона мала б мирними методами не допустити того, що сталося.

Коли люди йшли про пікетувати мирним шляхом, правоохоронці порушили п’яту статтю Конституції
Олександр Скіпальський
«Якби правоохоронці не перешкоджали мирному волевиявленню людей, а охороняли той же будинок уряду чи Верховну Раду, яку б хотіли захопити, я би сказав, що вони виконували завдання по недопущенню і охороні адмінбудівель. Оскільки вони перекрили вулицю, коли люди йшли про пікетувати мирним шляхом, правоохоронці порушили п’яту статтю Конституції. Тільки за це потрібно знімати керівництво правоохоронних органів, які не допрацьовують і дозволяють провокаторам розв’язувати такі провокації», – вважає він.

На думку Олександра Скіпальського, весь 2014 рік може минути у розслідуванні справ, порушених як проти учасників протесту, так і проти деяких правоохоронців.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG