Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція втратила контроль?


Київ – Опозиція втратила контроль над акціями протесту. Таку думку Радіо Свобода висловили експерти, аналізуючи останні події на вулиці Грушевського. Тепер, на думку декого із фахівців, розвиток подій залежатиме напряму від суспільних настроїв, а не позиції когось із лідерів. Головною ж причиною цих заворушень експерти називають так звані «поліцейські закони», ухвалені Верховною Радою і підписані президентом наприкінці минулого тижня.

Дев’яте Народне віче на майдані Незалежності у Києві, на якому опозиція оголосила подальший план дій, але так і не назвала єдиного кандидата на президента, закінчилося заворушеннями на вулиці Грушевського. Заклики опозиційних політиків до протестувальників не йти на протистояння, дієвими не були. Відтак, вважає експерт корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко, ситуація є неконтрольованою.

Опозиція продемонструвала свою неефективність і нерозуміння політичної, соціальної і силової, побутової ситуації, яка виникла
Костянтин Матвієнко
«Опозиція продемонструвала свою неефективність і нерозуміння політичної, соціальної і силової, побутової ситуації, яка виникла у середмісті Києва», – зазначає Матвієнко.

Із тим, що опозиція втратила контроль над ситуацією погоджується і соціальний психолог Віктор Пушкар. І причиною цього, каже він, є її недопрацювання.

«Опозиція могла б якось інакше попрацювати з людьми, і якось довести до них, що штурм будівель уряду – це не найголовніше, – говорить Пушкар. – Головніше, щоб тій же міліції, тим «беркутівцям» було кому здаватися. Опозиція недопрацьовує з людьми, і не до кінця розуміє ситуацію».

Ситуація залежатиме від реалізації плану опозиції…

Нинішні заворушення стали наслідком так званих «поліцейських законів», ухвалених парламентом наприкінці минулого тижня, зазначає політичний експерт Володимир Фесенко. А подальша доля опозиції багато у чому залежатиме від того, наскільки оперативно вона зможе реалізувати план дій, проголошений на Майдані у неділю.

Треба думати над стратегією і тактикою громадської непокори, над тим, як швидко і ефективно реалізувати план дій
Володимир Фесенко
«Треба думати над стратегією і тактикою громадської непокори, над тим, як швидко і ефективно реалізувати план дій, який було запропоновано. Достатньо логічна лінія, яка запропонована. Інша річ, щоб вона була достатньо оперативно і ефективно реалізована», – каже Фесенко.

… чи суспільних настроїв?

Утім, на думку Костянтина Матвієнка, подальший розвиток подій залежатиме напряму від настроїв людей і ніякі лідери уже не мають на це впливу.

«Якщо формальний лідер з’явиться, то у нього вже немає шансів опанувати ситуацію, – переконаний експерт. – Відсутність лідера зараз уже нічого не означає. Лідера потрібно було визначати щонайменше місяць тому. Яценюк дозволив собі зробити некомпетентну для політика заяву, коли їх питають, хто ваш лідер, а вони відповідають, наш лідер – український народ».

Архіпелаг Межигір’я не можна зупинити деклараціями та намірами
Юрій Луценко
Між тим, лідер руху «Третя республіка», колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко написав на своєму сайті, що не вірить у дієвість плану, який проголосили лідери парламентської опозиції на Майдані. «Архіпелаг Межигір’я не можна зупинити деклараціями та намірами», – пише Луценко. Він повідомив, що пропонував свій план виходу із кризи, але парламентська опозиція його не прийняла.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG