Доступність посилання

ТОП новини

У Криму від президента вимагають припинити насильство проти журналістів


Журналісти Радіо Свобода Дмитро Баркар (л) й Ігор Ісхаков побиті під час затримання в центрі Києва, 20 січня 2014 року
Журналісти Радіо Свобода Дмитро Баркар (л) й Ігор Ісхаков побиті під час затримання в центрі Києва, 20 січня 2014 року
Журналістські й правозахисні організації Криму вимагають від президента України Віктора Януковича негайно відкликати силовиків з урядового кварталу і припинити насильство з боку правоохоронців. Про це мовиться у заяві, переданій до Радіо Свобода. Від Генеральної прокуратури вимагають провести всебічне розслідування й притягти до відповідальності винних у нападах на журналістів і перешкоджанні їхній професійній діяльності.

Зокрема, у заяві йдеться, що останніми місяцями і днями спостерігається безпрецедентне насильство влади стосовно своїх громадян. «У результаті неадекватних цілеспрямованих дій представників силових структур постраждали десятки журналістів, які виконували свої прямі професійні обов’язки. Зокрема, тільки за два останні дні від дій силовиків отримали травми щонайменше 24 журналісти, серед них кореспонденти Радіо Свобода», – йдеться в заяві. У документі мовиться, що за свідченням очевидців, стріляючи, правоохоронці навмисне цілилися в журналістів.

Автори заяви розцінили такі дії представників правоохоронних органів як відвертий цинічний замах на фундаментальні права людини, що вимагає рішучої реакції як української, так і світової громадськості.

Для уникнення подальшої ескалації протистояння представники журналістських та правозахисних організацій Криму закликали владу негайно розпочати широкий діалог з громадянським суспільством і політичною опозицією. «Вважаємо, що одним із перших кроків у цьому напрямку має бути скасування законопроектів «пакету Колесніченка-Олійника», незаконним шляхом ухвалених 16 січня поточного року», мовиться у заяві.
XS
SM
MD
LG