Доступність посилання

ТОП новини

ЄС і США полегшили частину санкцій проти Ірану


Інспектори МАГАТЕ опломбовують зупинене виробництво збагаченого урану, Натанз, Іран, 20 січня 2014 року
Інспектори МАГАТЕ опломбовують зупинене виробництво збагаченого урану, Натанз, Іран, 20 січня 2014 року
Європейський союз і Сполучені Штати Америки зупинили сьогодні низку економічних санкцій проти Ірану після того, як отримали підтвердження, що Тегеран почав виконувати свою частину міжнародної домовленості.

Ідеться, зокрема, про полегшення запроваджених раніше обмежень на торгівлю Ірану нафтою і коштовними металами чи на заборону страхування транспорту іранської нафти.

Євросоюз заявив, що зупинив чинність своїх санкцій на шість місяців, відповідно до досягненої в листопаді минулого року міжнародної домовленості.

У США Білий дім теж підтвердив, що починає знімати свої санкції за цією домовленістю між Іраном і шістьма світовими державами – США, Росією, Китаєм, Великою Британією, Францією й Німеччиною.

Сьогодні Іран повідомив, що зупинив збагачення урану до рівня у 20 відсотків на обох збагачувальних підприємствах країни в Натанзі і Фордо. Інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії підтвердили це.

Тепер протягом наступних півроку Іран зобов’язався не встановлювати нового збагачувального обладнання і не вмикати вже наявного, а також дозволити щоденні відвідини інспекторів Міжнародного агентства з атомної енергії до обох збагачувальних підприємств.

За ці півроку має бути розроблена нова домовленість на довшу перспективу.

У світі непокояться, що Іран може під прикриттям заяв про мирну ядерну програму намагатися створити ядерну зброю. Іран заперечує це, але доказів, яких домагається світова спільнота, так і не надав.
XS
SM
MD
LG