Доступність посилання

ТОП новини

Переговори: для припинення кровопролиття чи для затягування часу?


Київ – Без участі Януковича й лідерів опозиції в понеділок розпочалися переговори про врегулюванні політичної кризи в Україні. Хоча президент у своєму відеозверненні погодився на діалог та компроміс. В оточенні президента кажуть, що початок переговорів є добрим знаком, і цей факт зможе вплинути на учасників силових сутичок, які нині тривають між протестувальниками та правоохоронцями у Києві. Зі свого боку в опозиції вважають, що реальні переговори можуть початися лише після відмови влади від введення в дію ухвалених днями законів, які обмежують мирні зібрання та інші свободи українців.

Переговори щодо врегулювання політичної кризи в Україні розпочалися, повідомила Радіо Свобода депутат-регіонал та радник президента Віктора Януковича Ганна Герман. За її словами, в переговорах, які на цей момент тривають у кабінеті очільника РНБО Андрія Клюєва, беруть участь від об’єднання «Майдан» Юрій Луценко, Руслан Кошулинський від партії «Свобода», Віталій Ковальчук від УДАРу та Олександр Турчинов від «Батьківщини».

«Від влади присутні Андрій Клюєв, керівник управління судоустрою адміністрації президента Андрій Портнов та міністр юстиції Олена Лукаш. І ми маємо надію, що сьогодні буде зроблено перший крок для розуміння того, в який спосіб ми домовлятимемося, і на які компроміси вдасться піти», – заявила радник Януковича.

Тривають переговори, чи лише підготовка до них?

Ганна Герман вважає позитивним сигналом уже сам початок переговорів. За її словами, група переговірників від влади чекала представників опозиції цілий день. Вона не виключає, що початок переговорів може вплинути на ті радикальні групи, які, за словами Герман, ініціювали сутички з міліцією на вулиці Грушевського в Києві, та, на її думку, поставили Україну на межу громадянської війни.

Тим часом у прес-службі Юрія Луценка повідомляють, що наразі в РНБО тривають лише попередні консультації між владою, опозицією та громадськістю щодо організації переговорів.

Раніше лідер УДАРу Віталій Кличко заявив, що владу в переговорах повинен представляти Віктор Янукович, а не Андрій Клюєв, який, на переконанні Кличка, причетний до інших випадків застосування сили до мітингувальників – 30 листопада та 1 грудня минулого року.

Переговори почнуться тільки після скасування скандальних законів – Соболєв

Зі свого боку, заступник керівника фракції «Батьківщини» у Верховній Раді Сергій Соболєв вважає, що реальні переговори неможливі, доки влада не відмовиться від введення в дію змін до законодавства про судоустрій та статус суддів, інших законів, які обмежують права людини. Про це Сергій Соболєв заявив Радіо Свобода.

«Наша перша вимога – скасувати і відмовитися від опублікування (а відтак і від набрання чинності) репресивних законів, проголосованих у неконституційний спосіб, – наголосив Соболєв. – Лише після цього розпочнуться переговори по суті – щодо відставки уряду та покарання винних у побитті людей. Краще гарний мир, ніж погана війна. Сподіваюся, що Віктор Янукович зрозуміє це».

Тим часом народний депутат від «Свободи» Ігор Мірошниченко повідомляє, що тексти законів уже офіційно надійшли до газет «Голос України» та «Урядовий Кур’єр». Як відомо, будь-який закон набуває чинності після оприлюднення в цих виданнях.

Тим часом президент Віктор Янукович зробив звернення до українців, яке оприлюднили на сайті президента. Він, зокрема, закликав протестувальників не брати участь у силових акціях. Як аргумент, він згадав і те, що опозиція не підтримує сутичок із «Беркутом» в урядовому кварталі.

Віктор Янукович каже, що згоден на діалог, зробить усе для відновлення спокою в Україні.

«Війна, руйнування, насилля – знищать Україну. Я закликаю до діалогу, до компромісу, до спокою на нашій рідній землі. Вірю в народ України!» – заявив у своєму зверненні Янукович.

Натомість частина активістів Євромайдану та експертів не виключають, що переговори з опозицією можуть мати на меті затягування часу. Так, за словами політтехнолога Тараса Березовця, опозиція протести вже не контролює. Однак, на його думку, якщо переговорів не відбудеться, імовірність силового розгону Майдану в найближчі години та дні зростає.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG