Доступність посилання

ТОП новини

Янукович переходить до поліцейської моделі (огляд преси)


Київ – Майдан став сам собі політичним суб’єктом і вирішив діяти так, як він це розуміє – силою: без витончених політичних комбінацій, кулуарних домовленостей, гасел, закликів та елементарно пішов на штурм «Беркуту». Виявилося, що цей стихійний політичний суб’єкт силоміць зупинив силову машину влади, стверджує експерт газети «День». Люди своїми діями продемонстрували опозиції урок політичної мужності й тактики, наголосивши, що не можна постійно вимолювати у влади поступки. Іноді з владою потрібно розмовляти з позиції активного наступального політичного руху. Політолог вважає, що 19 січня фактично був зупинений процес авторитарної реставрації в Україні, який мав бути закріплений введенням в дію законів, котрі переводили українську політику з режиму політичних технологій у фазу поліцейського наступу. Також недільні події повертають Україні шанс на процес редемократизації і реєвропеїзації. Про це стверджується в статті «Бездіяльність породжує радикалізм».

Недільна сутичка активних мітингувальників з правоохоронцями, стала черговим випробуванням для українського телебачення на профпридатність, стверджує газета «День». В той час як десятки журналістів працювали на передовій та ризикуючи здоров’ям фіксували хід протистояння, для більшості глядачів країни оперативно знайти об’єктивну інформацію чи принаймні «картинку» з місця подій виявилося проблемою. Видання пише, що жоден центральний канал у зв’язку з масштабною збройною сутичкою не змінив сітки мовлення для позапланових сюжетів та прямих включень з місця подій. Себто, як наголошує видання, традиційне ТБ не впоралося зі своїм завданням. І людям бракувало інформації.

Звільнення Сергія Льовочкіна з посади глави адміністрації президента свідчить про те, що політичні технології відходять у минуле, а на їхнє місце прийдуть поліцейські методи управління, – переконаний експерт «Газети по-українськи». Бо у команді Льовочкіна були фахівці з політтехнологій. Ці технології, на думку експерта, себе остаточно вичерпали. Україна була останнім бастіоном фасадної демократії. Її часи минули. Ситуація в економіці й геополітиці, не кажучи вже про внутрішню політику, вимагає від можновладців переходу на жорсткіші технології. Їх можна означити як «поліцейські». Україна входить в етап політичної реакції. Про наслідки йдеться в статті «Янукович переходить до поліцейської моделі».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG