Доступність посилання

ТОП новини

Керівник ООН відкликав запрошення Іранові на переговори щодо Сирії


Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун відкликав сьогодні своє запрошення, надіслане вчора Іранові, взяти участь у переговорах щодо врегулювання в Сирії.

Головне об’єднання сирійської опозиції, Сирійська національна коаліція, відразу заявило у відповідь, що тепер візьме участь у цих переговорах.

Рішення керівника ООН уже привітали і у Сполучених Штатах Америки, які були серед тих країн, що критично зустріли запрошення Ірану на переговори.

Сирійська національна коаліція наприкінці минулого тижня після тривалих розмірковувань вирішила взяти участь у цих переговорах, але по тому заявила, що не піде на цю зустріч, після оголошення, що до участі в ній запрошений і Іран, головний союзник влади Сирії. Це запрошення розкритикувала ще низка країн-учасниць переговорів. Причиною протестів було те, що Іран не визнавав узгодженої ще майже півтора року тому мети цих переговорів – створити в Сирії перехідний уряд.

Ішлося про запрошення Ірану на попередні переговори, що мають відбутися в середу у швейцарському Монтре і підготувати широку міжнародну конференцію в Женеві у п’ятницю, на якій і мають шукати виходу з сирійської кризи.

Тим часом президент Сирії Башар аль-Асад заявив в оприлюдненому сьогодні інтерв’ю, що є «непоганий шанс» того, що він утретє балотуватиметься на посаду голови держави на виборах, які мали б відбутися влітку, і виключив можливість розділити свою широку владу з опозицією, вже не кажучи про його відставку.
XS
SM
MD
LG