Доступність посилання

ТОП новини

У Сумах борються з «грантожерами» та «іноземними агентами»


Фото зроблено в Москві, 2012 рік
Фото зроблено в Москві, 2012 рік

Ольга Коренєва

Суми – У Сумах боротися із громадськими організаціями, що працюють на іноземних грантах, почали ще за місяць до «ручного» голосування норми про «іноземних агентів». Цю активність назвали боротьбою з «грантожерами» й занесли до їх переліку всі сумські громадські організації, які виграли конкурси проектів на фінансування закордонними фондами.

У Сумах правоохоронці збирають пояснення про участь іноземних тренерів у заході під назвою «Молодіжна школа лідерства» та розпитують, чи не проводились там воєнізовані ігри.

Опитані кажуть, що їм показували заяву, де було зазначено, що запрошений ними лектор-іноземець – «шпигун, який проводив тренінг на тему «Акції прямої дії, спрямовані на повалення конституційного ладу в Україні».

Підставою для таких опитувань стала заява в міліцію, написана головою ініціативної групи, яка займається аналізом діяльності «грантоїдів», Андрієм Дубковським.

Центр дозвілля молоді та ГО «Студентське братство Сумщини» відкидають ці звинувачення, як безпідставні.

Вони просто шукають дрібні шляхи, якими можна «підколоти», залякати
Дмитро Тіщенко
«Заява є показником того, що вони просто шукають дрібні шляхи, якими можна «підколоти», залякати і хоча б показати своє існування. Фактів якихось там «грантожерства», фактів якихось екстремістських дій зі сторони нашої організації вони не змогли знайти і не зможуть ніколи. Вони ніколи не знайдуть цьому підтвердження, тому що ми цього просто не робимо. Я розумію, що у нас в країні за вуха можна притягнути все що завгодно, але не в даному випадку», – наголосив Радіо Свобода голова «Студентського братства» Дмитро Тіщенко.

Група з боротьби з «грантожерами» моніторить ГО і журналістів

Першим про «війну з грантожерами» заявив Ігор Перепека, член фракції Партії регіонів, у Сумській міській раді ще 11 грудня на спеціально скликаному для цього брифінгу.

За його словами, добре відомі в Сумах громадські діячі, відпрацьовуючи іноземні гранти, збурюють суспільство та втягують молодь до масштабних політичних провокацій. Він також сказав: «Коли подібні організації втручаються у нашу внутрішню політику, ми отримуємо такі явища, як Майдан».

«Як можуть громадяни нашої держави за гроші, за іноземні кошти, проводити політику для наших людей? Вони будуть проводити ту політику, яку їм говорять і яку нав’язують», – заявив Перепека.

Після цієї заяви й створили ініціативну групу по боротьбі з так званими «грантоїдами». Як передає інформаційний ресурс sumyinfo.com, на першому засіданні групи вирішили подавати інформаційні запити у відповідні служби щодо джерел фінансування організацій суспільно-політичного спрямування. Основними сферами моніторингу назвали журналістику, політику і громадську роботу.

Тоді ж голова ініціативної групи Андрій Дубковський сказав: «Міжнародний фонд «Відродження», Національний фонд демократії NED, Агентство США з міжнародного розвитку USAID та інші вкладають величезні кошти задля того, щоб нав’язати Україні свої інтереси. Подібні структури нахабно втручаються у внутрішню політику нашої держави, при цьому ховаються за масками демократичних, гуманістичних організацій».

Натомість, 17 січня сумські громадські організації підписали заяву про свою незгоду з ухваленими Верховною Радою України законами 16 січня та звернення до іноземних організацій і фондів з вимогою припинити фінансування проектів і програм уряду України та інших органів влади усіх рівнів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG