Доступність посилання

ТОП новини

«Женева-2» шукатиме вихід із сирійської кризи без Ірану


Підрив автомобіля на прикордонному переході між Сирією та Туреччиною, 20 січня 2014 року
Підрив автомобіля на прикордонному переході між Сирією та Туреччиною, 20 січня 2014 року
Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун відкликав своє запрошення, надіслане Іранові, з пропозицію взяти участь у переговорах щодо врегулювання конфлікту у Сирії. Зустріч має розпочатися 22 січня, однак проти участі делегації з Тегерана висловилася сирійська опозиція. У збройному конфлікті, який триває у Сирії з березня 2011 року, Іран підтримує чинного президента Башара Асада. У Вашингтоні участь делегації з Тегерана у конференції під умовною назвою «Женева-2» називали можливою лише у разі, якщо Іран погодиться на створення у Сирії перехідного уряду.

Запрошуючи Іран до участі попередніх мирних переговорах щодо Сирії, генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун заявив, що Тегеран зобов’язався грати «позитивну і конструктивну роль». «Іран розуміє, що основою цієї конференції є Женевське комюніке (від 30 червня 2012 року) і головна мета «Женеви- 2» – створити перехідний уряд Сирії з повними правами проведення виборів. Іранський міністр закордонних справ Мохаммад Джавад Заріф запевняв мене неодноразово, що Іран,якщо його запросять, буде відігравати дуже позитивну і конструктивну роль», – зазначив він.

Однак пізно ввечері у понеділок стало відомо, що очільник ООН відкликав своє запрошення. Оглядачі повʼязують такий крок Пан Ґі Муна з тиском Вашингтона, а також сирійської опозиції, яка, беручи до уваги ймовірну участь Тегерана у переговорах, зайняла з цього приводу досить категоричну позицію.

Сирійська опозиція проти участі Ірану

Сирійська опозиційна Національна коаліція виступила у понеділок з ультиматумом, вимагаючи від ООН відкликати направлене Іранові запрошення щодо участі у середу у конференції «Женева-2». У разі участі Ірану, заявили в опозиції, Національна коаліція Сирії може відмовитися від участі у переговорах.

Представник Білого дому Джен Псакі наголосила, що запрошення Іранові з боку ООН має бути скасоване, якщо Тегеран повністю не визнає принципів «Женеви-1» від 30 червня 2012 року: тоді учасники погодили формування перехідного уряду Сирії. Позицію США у цьому підтримали Франція і Саудівська Аравія.

Зі свого боку, російський міністр закордонних справ Сергій Лавров назвав ситуацію, яка склалася довкола майбутньої конференції щодо Сирії, нездоровою. «Ми з самого початку підкреслювали необхідність запрошення на цю конференцію всіх без виключення країн, котрі впливають на ситуацію на Землі. Іран, безумовно, – також, як Саудівська Аравія, країни Перської затоки, Туреччина, Єгипет, Ірак, – є однією з країн, які прямо зацікавлені у тому, щоб ця ситуація вирішилася без додаткових втрат у цьому важливому регіоні світу», – зазначив він.

До участі у цій конференції – окрім Росії, США, Франції та інших провідних членів ООН – запрошено також близько 10 країн-сусідів Сирії у близькосхідному регіоні. Очікується, що через два дні після переговорів у швейцарському Монтре, в Женеві відбудуться формальні переговори між владою Башара Асада і сирійською опозицією.

Внаслідок збройного конфлікту у Сирії вже загинуло близько 130 тисяч осіб, мільйони сирійців перетворилися на біженців.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG