Доступність посилання

ТОП новини

Парламент також винен у нинішньому загостренні ситуації в Україні – Рибак


До нинішнього загострення ситуації в Україні призвела, зокрема, й дезорганізація і зупинка парламентського процесу, заявляє голова Верховної Ради Володимир Рибак.

«Усі суспільні процеси, які розгорталися в Україні з вересня минулого року по середину січня, так чи інакше відбилися на роботі третьої сесії Верховної Ради. Можна сказати, що парламент «трусило» разом з країною. При цьому Верховна Рада, як один з найважливіших державних інститутів країни, та депутатський корпус, який представляє усі верстви населення, не виконали своєї функції політичного демпфера для того, щоб мінімізувати суспільні потрясіння в країні. Це – безумовний мінус у роботі третьої сесії сьомого скликання парламенту. Як керівник парламенту та політик зі стажем, визнаю це відверто та відкрито», – йдеться в статті Рибака в газеті «Голос України».

За його словами, головна проблема ситуації, яка склалася в країні наприкінці минулого і на початку цього року, полягає передусім у тому, що «значна частина парламентаріїв, особливо тих, хто нині моделює власні високі політичні орбіти, все далі й далі віддаляється від виборців, від реальностей життя людей та країни».

Як заявив Рибак, багато парламентських політиків «з числа завзятих «проєвропейців» місяцями завищували суспільні очікування щодо майбутньої асоціації України з Євросоюзом, звинувативши в цьому опозиційних політиків і наголосивши, що лише «завдяки політичній волі й реалізму президента України вдалося уникнути неминучого економічного колапсу та подальших політичних землетрусів».

По-друге, заявив голова Верховної Ради, опозиційний парламентський табір паралельно з вуличною агітацією взяв курс на «торпедування роботи Верховної Ради», ультимативну відмову від діалогу, зокрема в рамках національного круглого столу з ініціативи президента України.

«Вважаю, що ескалація нинішньої кризи набула такого розмаху значною мірою саме внаслідок дезорганізації й зупинки парламентського процесу. Верховна Рада фактично перестала бути центром політичної дискусії в країні наприкінці своєї третьої сесії», – заявив Рибак.

Третьою причиною кризового характеру третьої сесії Верховної Ради нинішнього скликання спікер назвав «нестерпний «президентський свербіж» політичних ватажків опозиції, яка на тлі листопадових та грудневих подій не приховувала своєї жаги до влади».

«Звідси заклики до негайних змін до Конституції, дочасних президентських виборів, відставки всієї верхівки легітимно обраної або призначеної влади країни та інші вимоги, які навіть на Заході, зокрема в Європейському союзі, визнано невиправданими та безпідставно завищеними», – пише спікер Верховної Ради.

У Києві на вулиці Грушевського третій день триває протистояння між радикальними демонстрантами та бійцями «Беркута» і внутрішніх військ. Демонстранти з неділі, 19 січня, намагаються прорвати кордон правоохоронців, які захищають урядовий квартал. Міліція відкрила кримінальне провадження за статтею 294 Кримінального кодексу України – масові заворушення. Затримали 22 людей.
XS
SM
MD
LG