Доступність посилання

ТОП новини

Влада Сирії здійснювала страти у «промисловому масштабі» – звіт


Алеппо, північ Сирії, 21 січня 2014 року – за словами опозиції, фото зроблене після чергового повітряного удару урядових військ
Алеппо, північ Сирії, 21 січня 2014 року – за словами опозиції, фото зроблене після чергового повітряного удару урядових військ
У Сирії від початку повстання проти влади президента Башара аль-Асада майже три роки тому, силові структури стратили близько 11 тисяч затриманих ними, мовиться в оприлюдненому сьогодні звіті трьох колишніх прокурорів міжнародних трибуналів.

Ці дані ґрунтуються на тисячах офіційних фотографій і документів про смерть у місцях позбавлення волі, які вивіз із Сирії втікач, колишній фотограф сирійської поліції.

Один із авторів звіту Десмонд де Сілва, колишній головний прокурор спеціального трибуналу у справах воєнних злочинів щодо Сьєрра-Леоне, заявив із цього приводу британському щоденникові «Ґардіян», що ці свідчення «задокументували вбивства у промислових масштабах».

Звіт оприлюднений за день до початку попередніх переговорів щодо врегулювання в Сирії, що мають початися завтра у швейцарському місті Монтре і підготувати ґрунт для представницької міжнародної конференції для створення тимчасового уряду Сирії, запланованої на п’ятницю у швейцарській Женеві.

Загальне число жертв сирійського конфлікту достеменно не відоме, але воно значно перевищує 100 тисяч людей. Організація Об’єднаних Націй оголосила на початку січня, що припиняє підраховувати жертв конфлікту в Сирії, бо не може надійно перевіряти дані про це; останні оцінки ООН – понад 100 тисяч загиблих – були оприлюднені ще в липні минулого року. Сирійські опозиційні активісти, які працюють у Лондоні, заявляли, що, за їхніми документальними даними, станом на кінець минулого року число загиблих перевищило 130 тисяч, але їхні дані неможливо перевірити з незалежних джерел.
XS
SM
MD
LG