Доступність посилання

ТОП новини

Волинський театр заявив про «політичні репресії» через виставу з реакцією на Майдан


Актори Волинського театру-студії «ГаРмИдЕр» заявили сьогодні журналістам про політичні репресії. Аматорський театр, який має почесне звання народного, влада змушує покинути приміщення – цьому рішенню передувала постановка і поширення через відео вистави «Ау! Сказане мільйонам», автором якої є режисер театру Руслана Порицька, зі зміненим через події на Майдані сценарієм, заявили актори.

Гармидерівці повідомили, що почали збір підписів під зверненням до міністра культури із закликом припинити репресії щодо митців.

Театр прийшли підтримати відомі волиняни, зокрема, лідер гурту «Тартак» Сашко Положинський, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Сценарій п’єси побудований на дописах інтернет-користувачів. 1 грудня актори його змінили. Причиною послужило жорстоке побиття мирних пікетувальників на Майдані в Києві 30 листопада. «Цього дня ми теж не мали права закінчити виставу самотнім розпачливим «Ауу!», доведеним до піку абсурду. За допомогою тих же записів з інтернету, зроблених за день до показу вистави, ми вигукнули, що мусимо ДІЯТИ!» – пишуть актори на своїй сторінці у фейсбуці, де вони розмістили фрагмент вистави.

13 січня Руслану Порицьку викликала до себе начальник управління культури Луцької райдержадміністрації Валентина Зінчук, яка «попросила» театр піти з районного будинку культури. На захист своїх підопічних спробував виступити директор районного будинку культури Степан Цика, але марно. 16 січня директорові оголосили зміни в штатному розписі Будинку культури, які фактично означали звільнення Руслани Порицької. Театрові запропонували знайти собі інше місце, що, з огляду на велику кількість творчих напрацювань (а відповідно, й декорацій) поки що нереально, кажуть актори.
XS
SM
MD
LG