Доступність посилання

ТОП новини

Попередження: кияни мають 400 тисяч зареєстрованих «стволів» (огляд преси)


Київ – Якого лідера хочуть українці, а якого потребує країна розпитувала в експертів газета «День». Видання пише, що за десятки днів народного протистояння люди чітко визначилися зі своїм основним противником, а от отримати єдиного керманича спротиву їм так і не вдалося. Причин багато – від елементарного небажання опозиціонерів віддавати пальму першості одному з глав партійного тріо й аж до відсутності розуміння, яким же цей лідер має бути. Утім, як зауважує експерт видання, нині позитивною є наявність хоч і трьох лідерів, але з визначеними позиціями, політичними іміджами, які приваблюють певну частину суспільства. Однак проблема всіх суспільств у тому, що боротьба політиків часто зводиться до поборення соратників.

Тільки-но МВС офіційно оголосило про дозвіл своїм бійцям використовувати вогнепальну зброю, протестувальники з вулиці Грушевського виявили, що в них уже стріляють не гумовими кулями, як було до понеділкового вечора, а металевими. Як пише газета «Україна молода», дозвіл «Беркуту» застосовувати не тільки спецзасоби, а й вогнепальну зброю ( днями його зареєстрував Мін’юст), був підписаний ще 20 грудня. Тобто, можна припустити, що влада ще наприкінці грудня не планувала йти на мирне розв’язання кризи. У будь-якому разі такий дозвіл дуже стривожив громадськість, зауважує видання. Зокрема, українська асоціація власників зброї закликає силовиків не стріляти в громадян. І застерігає, що на руках тільки у киян є 400 тисяч зареєстрованих «стволів», отож від її власників «міліція може отримати адекватну відповідь». «400 тисяч – це тільки легальна зброя, а про нелегальні цифри і взагалі складно говорити, наголошують в Асоціації. – Загалом же в Україні на руках є понад два мільйони одиниць вогнепальної зброї». Про це йдеться у статті «Лента за лентою? Око за око?».

Продовжує тему озброєння українців газета «Сегодня». Журналісти інформують, що через масові протести в Києві, в Україні збільшилася кількість охочих озброїтися. Видання пише, що люди бояться за себе, за своїх близьких – і не тільки через події на Майдані. Через те, що більшість міліції зараз зосереджено в столиці, злочинці в інших регіонах активніші. А громадяни відчувають себе беззахисними, і тому шукають можливість озброїтися. Тим часом, деякі збройові магазини тимчасово згорнули свою роботу – закритися їм нібито усно порекомендували в міліції. Як з'ясувала «Сегодня», одна з найбільших мереж магазинів зброї в ці дні дійсно згорнула свою роботу на кілька днів. У Києві через конфліктів опломбували збройні магазини. Докладніше йдеться в матеріалі «На пістолети для Майдану – знижки».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG