Доступність посилання

ТОП новини

Майдан у судах: Дзиндзя і Смалій й далі під вартою, скарги побитих міліцією відхиляють


Віктор Смалій, адвокат Андрія Дзиндзі
Віктор Смалій, адвокат Андрія Дзиндзі
Київ – Суд у справі активіста «Дорожнього контролю» Андрія Дзиндзі, що мав відбутися у вівторок, перенесли, бо його не змогли доставити у залу засідань із СІЗО, а розгляд справи його адвоката, який зараз теж лишається під вартою, тривало вже понад вісім годин. Окрім того, суд мав розглянути скарги трьох постраждалих під час насильницького розгону Євромайдану 30 листопада на тиск і погрози з боку правоохоронців, однак розглянув тільки один із випадків, врешті відхиливши клопотання про надання охорони.

Перенесли суд в одній із двох справ щодо громадського активіста і журналіста Андрія Дзинзі, де його звинувачують у завданні легких тілесних ушкоджень співробітнику ДАІ, а за іншою справою Дзиндзя проходить як у штурмі адміністрації президента 1 грудня. Зауважили, що Дзиндзю із технічних причин не можуть доставити в залу засідань. Його захисник теж не з’явився.

Окрім того, у вівторок розглядали зміну запобіжного заходу для адвоката Дзиндзі Віктора Смалія, якому інкримінують замах на життя судді. Смалію загрожує ув’язнення від п’яти років. Чоловіка посадили на два місяці під арешт, уже близько місяця він провів у СІЗО. Засідання у Дніпровському райсуді тривало понад вісім годин, і врешті Смалія залишили під вартою. Дружина і адвокат затриманого Аліса Дорога повідомила Радіо Свобода, що планує подавати апеляцію.

Сам Віктор Смалій заявляє: на нього тиснуть, намагаючись усунути від громадської діяльності.

«Купольна камера. Двадцять чотири години слідкують, записують аудіо, відео. До камери заходять якісь люди. Що вони встановлюють, незрозуміло, тому що нас на цей час виводили з камери. Ну, тримають мене як особливо небезпечного злочинця», – розповідає чоловік.
Мене тримають як особливо небезпечного злочинця – Віктор Смалій
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Скарги на тиск від постраждалих під час розгону 30 листопада відхиляють

Окрім того, Печерський районний суд мав цього дня розглянути скарги трьох постраждалих 30 листопада під час насильницького розгону Майдану. Ці люди заявляють про тиск на них з боку правоохоронців і вимагають державної охорони. Представники прокуратури звинувачення відкидають і стверджують, що просто виконували свої посадові обов’язки.

Розглянули тільки одну скаргу – Євгена Сердюка, інші дві відклали: одну, бо позивачка запізнилась, іншу – «у зв’язку із закінчення робочого дня» Адвокат Сердюка Олександр Башук стверджує, що його клієнта допитували понад дві години, довівши його до серцевого нападу.

Скаргу Євгена Сердюка відхилили. Так само як і ще три скарги на тиск з боку правоохоронців від клієнтів Башука, які постраждали 30 листопада, зауважив адвокат у коментарі Радіо Свобода. Він каже, що всього, за його інформацією, скарг на тиск ­– кілька десятків.

«Протиправно не визнавали потерпілими, залякували, натякали, що може не треба. Що ми, власне, і оскаржуємо», – пояснює він.

Тим часом, кількість затриманих під час подій на Майдані зростає. Як повідомляє МВС, під час сутичок на Грушевського станом на 21 січня 50 осіб доставлено до відділків, 26 із них – процесуально затримано.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG