Доступність посилання

ТОП новини

В’язні і жертви Грушевського: дані міліції і активістів – різні


Сергій Нігоян
Сергій Нігоян
Київ – Кількість жертв на Грушевського наразі невідома: міліція говорить про двох, а медичний штаб Майдану – про п’ятьох загиблих. Окрім того, обласна міліція заявляє про тіло чоловіка, якого знайшли у Бориспільському районі в лісі. Прем’єр Азаров назвав злочинцями учасників протестів, уряд дозволив спецпідрозділам поливати людей на морозі з водометів. Тривають суди над мітингувальниками.

Міліція Києва підтверджує смерть двох учасників протестів на Грушевського, за статтею «умисне вбивство» відкрито провадження. Але як заявив у коментарі Радіо Свобода речник міської міліції Олександр Радкевич, щодо причин смерті він говорити не готовий, оскільки триває слідство. Міліціонер підтвердив наявність у загиблих стріляних ран, однак використання правоохоронцями вогнепальної зброї рішуче заперечив.

«Наразі проводиться розслідування, особу одного з них встановлено, це громадянин України, іншого – поки що не встановлений. Тіла направлені на судово-медичну експертизу для з’ясування причин смерті», – сказав Радкевич.

Загиблий, чию особу встановлено, за повідомленнями українських медіа, це – 20-річний Сергій Нігоян із Дніпропетровської області. Білоруська служба Радіо Свобода повідомила також про загибель під час протестів громадянина Білорусі Михайла Жизневського, але коментарів київської міліції з цього приводу ще не було. Медичний штаб Майдану, однак, повідомляє про п’ятьох загиблих протестувальників у столиці. Медики також повідомляють, що міліція арештовує постраждалих на Грушевського, хто звертається у столичні лікарні.
Тіло вбитого вивозять із Грушевського
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

Обласна міліція натомість заявила про тіло чоловіка у Бориспільському районі в лісі. За даними «Дзеркала тижня», чоловіка перед смертю катували, міліція це спростовує, однак зазначає, що на одязі знайшли уривки липкої стрічки. Речник міліції Київської області Микола Жукович зазначає: «На вигляд цій особі 40-45 років, жодних документів при ньому не було. На одязі знайшли скотч, і хоча руки не були змотані, це дає нам змогу говорити про те, що чоловіка могли привезти туди зв’язаного».

Встановили особу загиблого. Це Юрій Вербицький, який зник разом із громадським активістом Ігорем Луценком 21 січня. Інформацію підтвердила Радіо Свобода небога Юрія. За її словами, щойно її батько – рідний брат Юрія Вербицького упізнав його тіло у морзі Борисполя.

Тривають суди над «в’язнями Грушевського»

Тривають суди над підозрюваними в участі у протестах на Грушевського. Під стінами Дніпровського райсуду зібралося на підтримку затриманих на Подолі студентів університету Карпенка-Карого кілька сотень мітингувальників. За попередньою інформацією, їх мали судити там, однак більшу частину дня адвокати студентів та опозиційні депутати намагалися з’ясувати, де саме відбудуться слухання, оскільки, за їхніми словами, про це не повідомили навіть захисникам студентів. Про це розповіла депутат від «Батьківщини» Ірина Луценко.

«Адвокати, що представляють цих студентів, зв’язалися зі слідчими. Слідчих на цю хвилину відсторонили. Ми не розуміємо, що відбувається: таке враження, що влада хоче розглянути ці питання без адвокатів, зовсім з іншими слідчими та без депутатів, які намагаються наглядати за тим, як дотримуються права цих дітей», – сказала вона журналістам біля Дніпровського районного суду, де, за попередньою інформацією, мала розглядатися справа.

Її колега з фракції – Павло Петренко – заявив про те, що утримання таким чином студентів є нічим іншим як викраденням, і якщо судів не буде, то їх повинні відпустити. Пізніше стало відомо, що засідання щодо обрання запобіжного заходу призначили на вечір в Оболонському і Деснянському судах. Двоє активістів – Олександр Шкрабак та Андрій Іванюк отримали по місяцю арешту. Інші засідання тривають.

Ще трьох затриманих Юхима Дишканта, Артура Ковальчука та Дмитра Москальця суд вночі вирішив залишити під вартою на 2 місяці. У ЗМІ їх уже називають «в’язнями Грушевського».
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG