Доступність посилання

ТОП новини

Думаю, що у квітні Янукович уже не буде президентом – чеський сенатор


Зустріч сенатора Чехії Яроміра Штєтіни з ініціативною групою українців
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Зустріч сенатора Чехії Яроміра Штєтіни з ініціативною групою українців

Прага – Група молодих українців, які навчаються і працюють у Празі, ініціювала зустріч з відомим чеським політиком, сенатором Яроміром Штєтіною, щоб обговорити, як допомогти українцям відстояти демократію і свободу слова у своїй державі. Зустріч відбулась в історичній будівлі Валдштейнського палацу чеської столиці – місці засідань Сенату, вищої палати парламенту Чеської Республіки.

Четверо молодих українців з Праги – студентка, економіст, актриса і програміст – вийшли з ініціативою звернутись до чеських політиків із проханням допомогти відстояти демократичні свободи в Україні. До них долучилась відома чеська журналістка і правозахисниця Дана Мазалова. Групі охоче вийшов назустріч сенатор Яромір Штєтіна, знайомий також і українському Майдану, на якому вже встиг побувати. Зокрема, він повідомив про одну з ініціатив.

«Католицький священик, популярний у нас проповідник Вацлав Вацек зі східно-чеського міста Летоград звернувся до священнослужителів у Чеській Республіці, щоб на знак солідарності з українцями в усіх костелах водночас роздзвонились дзвони на підтримку України», – зазначив Штєтіна.

Від сьогодні по всій Чехії дзвонитимуть дзвони чеських храмів як підтримка Україні й пам’ять за загиблими на барикадах Києва.

Ініціативна група також порушила питання візиту президента України Віктора Януковича до Чехії у квітні цього року на запрошення його чеського колеги Мілоша Земана. Як прийматиме демократична Чехія президента країни, де порушуються головні права людини, як поставляться чехи, які відстояли свою свободу під час Оксамитової революції до візиту лідера країни, де гинуть люди?

Не можна вести переговори з людиною, яка допустила кровопролиття
Яромір Штєтін
На думку Яроміра Штєтіна, «не можна вести переговори з людиною, яка допустила кровопролиття».

«Передусім думаю, що у квітні, на коли цей візит запланований, пан Янукович уже не буде президентом, – каже він. – Події в Україні розвиваються так швидко, що і ми не будемо турбуватись питанням його приїзду до Чехії і не буде потрібно протестувати проти цього. Лише хотів би наголосити, що наш президент надіслав запрошення ще перед тим бунтом, ще минулого року, здається у жовтні. Тобто, не можна це поєднувати прямо з тим, що пан Янукович чинить сьогодні».

Використання насильства буде кінцем Януковича – правозахисниця

Один із учасників зустрічі Павло Пазельський вважає, що зараз і громада в Чехії повинна діяти активніше:

«Українська громада, як будь-яка діаспора у Сполучених Штатах чи в Англії, мала б працювати активніше з тамтешньою владою через свої контакти, щоб ця влада не лише засуджувала, але й починала діяти, допомагати українському народові. Не лише заяви про те, що ми це засуджуємо. Наприклад, мені дуже подобається, як роблять в Англії чи в Австрії. Вони знайшли житло цих казнокрадів, цих убивць людей, і пікетують, вони дають знати усім бізнес-партнерам, усім сусідам, хто з ними поруч живе. Ми ще цього не знайшли. Але якщо приїде пан Янукович, ми його тут привітаємо», – зазначив Пазельський.

На думку чеської правозахисниці Дани Мазалової, нинішня ініціатива групи українців активізувати ставлення чеських політиків до становища в Україні є актуальною.

Янукович радиться з Путіним і все виглядає як путінізація України
Дана Мазалова
«Залежить від того, як розвиватиметься ситуація в Україні, адже є кілька сценаріїв. Але я сподіваюсь, що Янукович зрозумів становище, хоча він і радиться з Путіним і все виглядає як путінізація України. Я сподіваюсь все ж, що до Януковича дійде, що в разі використання насильства це буде його кінцем», – наголосила правозахисниця.

Присутні на зустрічі домовились активніше звертатись до чеських політиків, політичних партій за підтримкою, щоб відстояти свободу в Україні.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG