Доступність посилання

ТОП новини

Збіґнєв Буяк, легенда польської «Солідарності», про заборону в’їзду в Україну


Збіґнев Буяк
Збіґнев Буяк
СБУ заборонила в’їзд в Україну Збіґневу Буяку, легендарному діячеві польської «Солідарності». Про це Буяк дізнався у середу з польських ЗМІ – вранці Польське Агентство Преси процитувало речника СБУ Володимира Тоцького про цю заборону. Польського діяча звинувачують в участі у заході, спрямованому проти української влади. 10 днів тому Буяк, разом з іншим діячем «Солідарності» Збіґневом Ромашевським, брав участь у першому Всеукраїнському Форумі Євромайданів, який відбувся в Харкові. Радіо Свобода взяло інтерв’ю у Збіґнева Буяка, колишнього польського опозиціонера, на якого у 80-і роки польські комуністичні служби полювали два роки.

– Як Ви сприйняли новину про те, що СБУ заборонила Вам в’їжджати в Україну?

Хто за нами стежив – українські чи російські спецслужби – це окреме питання. За нами їздили два автомобілі
Для мене це не має якогось особливого значення. По-перше, тепер я не збираюся в Україну. Та якщо Янукович планує введення надзвичайного стану, а багато на це вказує, то він багато запозичив з польського досвіду – як це підготувати, як це впровадити. Тож я вважаю, що маємо до діла з великим «професіоналізмом» – у лапках, звичайно, – в цій справі. Для української влади важливо, щоб відрізати українську опозицію від безпосереднього контакту з людьми, відомими своєю опозиційною діяльністю.

Я не виключаю, що українську владу розлютила, по-перше, моя присутність у Харкові, а по-друге те, що ми втекли від їхнього стеження. Хто за нами стежив – українські чи російські спецслужби – це окреме питання. За нами їздили два автомобілі. Що ж, для людей з нашого регіону Європи, особливо тих, які хочуть щось зробити – вміння втекти від переслідування дуже важливе. Вважаю, що заборона в’їзду в Україну таким людям як я – це один із тих елементів процесу підготовки до насильницького вирішення ситуації в Україні

– Як Ви гадаєте, чи загрожує щось тим людям, із якими Ви зустрічалися в Україні?

– Я дуже за них переживаю. Це те, що мене зараз найбільше непокоїть, бо я маю відчуття, що всюди, де я був, де затримувався, в разі введення надзвичайного стану, вони стануть жертвами репресій.

– Чи можна порівнювати сучасну українську ситуацію з тим, що діялося в Польщі на початку 1980-х?

Янукович, як і Путін належить до скорумпованих людей
– Це нагадує мені атмосферу перед введенням воєнного стану в Польщі. У нас також були напади антитерористичних відділів на протестувальників, провокації. Можна сказати, що Янукович добрий учень польських комуністичних генералів Ярузельського і Кіщака. Але треба сказати, що ці генерали не були скорумпованими людьми, навколо них не було скорумпованих середовищ. Вони були деморалізовані політично, та не фінансово. Натомість Янукович, як і Путін належить до скорумпованих людей. У цьому середовищі важливі гроші, а йдеться про мільярди, які їх мотивують до боротьби за владу за будь-яку ціну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG