Доступність посилання

ТОП новини

Україна: діалог чи точка неповернення? (Огляд преси)


Київ – Ухвалення диктаторських законів, застосування сили, ігнорування законних вимог громадян... Все це є одним планом дій, яким Янукович фактично зараз перетворюється на диктатора в центрі Європи, стверджує експерт газети «День». Те, що відбулося на вулиці Грушевського, він називає репетицією громадянської війни. Хоча Україна ще не перейшла Рубікон. Країна перебуває на ньому. Перші жертви – ознаки цього. А перехід Рубікону – це масове, масштабне застосування сили, вогнепальної зброї. Єдиний альтернативний цивілізований варіант – переговори й пошук компромісу, взаємні поступки. І перше, що треба робити, на думку експерта, – домовитися про перемир’я. І про відвід влади, бойовиків, кого завгодно, про певну зону демілітаризації на Європейській площі – щоб не переходили її й не штурмували один одного. Друге – скасування або хоча б зупинення дії тих законів, які було ухвалено минулого тижня. Тому що, ці закони стали каталізатором нової хвилі кризи. А далі треба домовлятися. З ким і на яких умовах, йдеться в матеріалі «Діалог чи точка неповернення?».

Для українських протистоянь між мітингувальниками і силовими структурами уже звичною стала картинка – у перших рядах міліцейських кордонів, між спецпризначенцями та мітингувальниками, часто стоять солдати-строковики внутрішніх військ. Саме вони, як переконує газета «День», найбільше з-поміж правоохоронців страждають у сутичках, фактично виконуючи роль живого щита між двома фронтами боротьби. Законодавство України прописане так, що у цих хлопців немає однозначного виходу із ситуації. З одного боку, вони можуть не підкорятися злочинним наказам. З іншого – за невиконання наказу їх можуть віддати під трибунал. Матері солдатів-строковиків Внутрішніх військ об’єднуються і закликають владу врегулювати ситуацію. Інакше обіцяють стати живою стіною між бійцями і протестувальниками. Стаття називається «По обидві сторони барикад перебувають діти...».

Від початку було зрозуміло, що влада піде на силовий сценарій, стверджує експерт тижневика «Країна». До цього треба було готуватись і не розраховувати на жодні переговори. Останні ж події ще більше радикалізували настрої. Люди однозначно не хочуть ставати на коліна і готові на крайні заходи. Тобто прийшло усвідомлення, що не можна давати себе заганяти за ґрати. Експерт також вважає, що нині конче потрібен єдиний кандидат. Що довше опозиція тягне з його визначенням, то глибша криза. Адже хоча влада не зацікавлена в ній, однак психологія Януковича не змінюється. Він тиснутиме, доки не отримає дуже сильну відповідь.

Напруженість у взаєминах України і Заходу почала різко наростати, констатує «Комерсант Україна». Вашингтон вже ввів візові обмеження щодо українських чиновників. Євросоюз вперше оголосив, що також розглядає можливість санкцій і на візових обмеження не зупиниться. Однак експерти газети вважають, що хоча введення санкцій болісно для офіційного Києва, однак цей інструмент не дозволить домогтися зміни влади в Україні.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG