Доступність посилання

ТОП новини

Львівська ОДА «захоплена», барикаду встановлено


На фото перший заступник голови ОДА Олексій Сторчило в приміщенні Львівської ОДА
На фото перший заступник голови ОДА Олексій Сторчило в приміщенні Львівської ОДА
Львів – Приміщення Львівської обласної адміністрації «захоплено» львів’янами. Тут в одному із кабінетів розташувався штаб Народної ради «Майдану» і люди чергуватимуть усю ніч. А перед будівлею встановлена барикада. Також протестувальники змусили голову Львівської ОДА Олега Сала написати заяву на звільнення, яку він згодом відкликав.

У середу зранку кілька тисяч львів’ян прийшли на львівський Майдан, долучившись до загальноукраїнського страйку, оголошеного представниками опозиції. Частина людей колоною рушила до приміщення Львівської обласної адміністрації у супроводі місцевих політиків, профспілкових активістів. Люди кинулись до дверей будівлі, але охорона не пропустила. Втім за вказівкою депутатів облради і одного з її керівників львів’яни таки зайшли у приміщення. Вони заблокували двері до приймальної голови ОДА.

Миттєво в адміністрацію прибув начальник Головного управління МВС Олександр Рудяк, який довго розмовляв з людьми і просив їх не чинити незаконні дії, не блокувати державну установу.

– А ви можете пообіцяти, що наших синів не відправите у Київ?

– Хто відповідатиме за вбивства людей?, – запитували львів’яни.

Спілкування закінчилось вигуками «Ганьба» і навіть вимогою до керівника міліції написати заяву на звільнення. Але він, на відміну від голови ОДА Олега Сала, цього не зробив. Олег Сало вийшов до людей на вулицю і ті змусили його написати заяву на звільнення.

«Зараз ми зареєструємо в канцелярії і ця заява потрапить в адміністрацію президента. Львів’яни прийшли висловити позицію, зважаючи на звірства влади», – повідомив депутат від ВО «Свобода» Любомир Мельничук.

Заяву зареєстрували, але за лічені хвилини Олег Сало відкликав її і пояснив свій вчинок порятунком працівників ОДА, наголосивши, що писав заяву під тиском натовпу.

Рішення прокуратури людей не зупинило

Приміщення, де розташовується ОДА, перебуває у комунальній власності територіальної громади. Адміністрація орендує лише частину площі в обласної ради, згідно з угодою, яка не продовжена з 1 січня. І депутати неодноразово ухвалювали рішення про виселення чиновників, але прокуратура це оскаржувала.

І на цей раз за фактом захоплення приміщення ЛОДА зареєстровано кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого статтею 341 Кримінального Кодексу (захоплення державних і громадських будівель чи споруд). Правоохоронці розпочали досудове розслідування. За такі незаконні дії передбачене покарання навіть до трьох років позбавлення волі.

Але таке рішення прокуратури львів’ян не зупинило. Вони спокійно гуляли просторим приміщенням, милувались інтер’єром і нічого не пошкодили з майна.

– Які тут масові безпорядки, ми прийшли сюди у наше приміщення, вони живуть за наші податки. Я вперше тут, бо тут охорона. У такому приміщенні краще була б лікарня, ніж ті чиновники тут сидять.

– Це жах, що у Києві відбувається, там вбивають людей. Ми сюди прийшли в нашу будівлю, бо це народна власність, тут сидять чиновники, які живуть з наших податків. Вони мають це пам’ятати.

– Це біда для всього українського народу буде, якщо ми разом не станемо, це буде кінець всього.

– Ніхто нікому нічого не гарантує, якщо ви тут не будете, не підніметесь,то до вас прийдуть бандити, – не стримували емоції львів’яни.

Вже під вечір перед приміщенням ОДА місцеві «свободівці» і активісти Майдану встановили барикаду. У будівлі обласної адміністрації працює штаб Народної ради «Майдану», який має створити виконком, тобто перебрати на себе повноваження.

Втім, чимало львів’ян ніяк не можуть збагнути, для чого барикадувати приміщення, де розташовується адміністрація і рада, якщо потрібно мобілізуватись на Київ і там відстоювати справедливість і майбутнє країни. Навіть побутує думка, що у Львові певні сили прагнуть зумисно дестабілізувати ситуацію, щоб підштовхнути владу до запровадження надзвичайного стану у державі. Від провокацій застеріг львів’ян у своєму відеозверненні мер Львова Андрій Садовий.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG