Доступність посилання

ТОП новини

Потрібно скласти український «список Магнітського» – експерт


©Shutterstock
©Shutterstock
Київ – ЄС готовий далі брати участь у мирному врегулюванні кризи в Україні, а опозиція наголошує, що без цього навряд чи можна обійтись. Тим часом в Європарламенті переконані, що пропозицій президента Януковича, зроблених лідерам Майдану в суботу, 25 січня, не достатньо для виходу з глухого кута непорозуміння й відвернення найгірших сценаріїв розвитку подій. Про останнє заявив голова комітету закордонних справ Європейського парламенту Ельмар Блок. Такими є найсвіжіші реакції з боку ЄС на ескалацію насильства, протести та перемовини між опозицією та владою в Україні.

Європейський комісар із питань розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле, зустрівшись по черзі з президентом, з лідерами опозиції та представниками громадськості, запевнив, що ЄС і далі братиме участь у мирному врегулюванні кризи в Україні. Він назвав кроки, які, на його думку, потрібно зробити, щоб зупинити ескалацію конфлікту. Першим кроком має бути відновлення довіри людей. Кроком номер два – всеосяжний політичний процес для відновлення стабільності в країні.

«Я акцентував увагу у розмові зі своїми українськими партнерами, що ЄС продовжуватиме участь у цьому процесі, допомагаючи їм у деескалації ситуації й пошуку виходу з кризи, як це демонструє запланований на наступний тиждень візит верховного представника ЄС, віце-президента Єврокомісії Катрін Аштон», – йдеться в заяві Фюле, яку цитує сайт Єврокомісії.

Катрін Аштон планує відвідати українську столицю 30-31 січня.

Після зустрічі з єврокомісаром лідер фракції «Батьківщини» в парламенті Арсеній Яценюк прямо заявив, що без західного посередництва із кризи в Україні буде вийти дуже складно.

Без радикальних змін режиму належного політичного процесу не буде – експерт

Пропозицію прем’єрського крісла Арсенію Яценюку та віце-прем’єрського Віталію Кличку й перегляду так званих «законів про диктатуру» Віктор Янукович озвучив після візиту Фюле та зустрічі з депутатами фракції Партії регіонів і членами Кабміну. Що вплинуло на президента більше?

Політичний аналітик, міжнародний редактор тижневика The Economist, експерт з питань Росії та України Едвард Лукас у коментарі Радіо Свобода радить не переоцінювати переговірний потенціал ЄС і критикує євро спільноту за те, що та не дала своєчасно Україні чітких гарантій її європейського майбутнього, подібно до тих, які отримала Польща. Європейські політики «відчули присмак попелу, що залишився від їхньої провальної політики щодо України», вважає аналітик.

«Це добре, що європейські лідери їздять з візитами до Києва. І, власне, наразі на першому місці – саме бажання вести перемовини, а не їхній конкретний зміст. Я бачу, що на руках цього українського режиму – кров. Багато людей покалічили, ув’язнили, побили, вбили. Це вимагає радикальних змін в самому режимі, щоб закласти основу для належного політичного процесу», – наголошує він.

Із чільних посадовців ЄС одним із перших на пропозиції президента Януковича, зроблені опозиції в суботу, 25 січня, відреагував євродепутат, відповідальний за політику «Східного партнерства», і голова Комітету із закордонних справ Європарламенту Ельмар Брок. Він заявив в інтерв’ю німецькому телеканалу Tagesschau (ARD), що це все треба сприймати обережно.

«Ці пропозиції не мають ніякого сенсу, якщо не будуть виконані інші умови. Для опозиції мати пару своїх людей в уряді без власної парламентської більшості, без суттєвих гарантій, – це неправильно. Президент Янукович має піти далі – скасувати закони (антидемократичні закони 16 січня – ред.)», – наголосив євродепутат.

Український варіант «списку Магнітського» не сподобається олігархам – євродепутат

Щодо доречності запровадження санкцій проти представників української влади, Ельмар Брок зауважив, що олігархам буде неприємно, якщо їм заборонять в'їзд до Європи і заарештують рахунки. Єдиний реальний вихід з ситуації, що склалася, на його думку, – це проведення виборів.

Едвард Лукас переконаний, що саме санкції могли б стати найефективнішим інструментом впливу ЄС на Віктора Януковича та його оточення задля відвернення силового сценарію в Україні. Українська громадськість уже неодноразово закликала європейців запровадити санкції проти політиків і чиновників, відповідальних за насильство в Україні. Приміром, минулої п’ятниці, 24 січня, учасники «Громадського сектору Євромайдану» влаштували акцію під стінами посольства Німеччини в Києві, на якій зверталися до європейських очільників з такою вимогою під гаслом: «Кров, що пролилася в Україні, може перетекти і до тебе, Європо!»

«Я не впевнений, що ЄС є спроможним зупинити це нині. Але я думаю, що в його силах, – тиснути на режим Януковича. І перше, що можна було б зробити й про це відкрито заявити, – скласти щось на кшталт «списку Магнітського», – вважає Едвард Лукас.

Тим часом Папа Римський Франциск після молитви «Ангел Господній» у неділю, 26 січня, у Ватикані побажав, щоб в Україні «розвивався конструктивний діалог між інституціями та громадянським суспільством» і пообіцяв молитися за тих, хто втратив своє життя цими днями в Україні та їхні родини.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG