Доступність посилання

ТОП новини

Доній: за Шухевича і Бандеру тепер судитимуть «за законом»


Олесь Доній
Олесь Доній
Позафракційний народний депутат Олесь Доній заявляє, що опозиції не варто було підтримувати чотири закони, ухвалені сьогодні пакетом на заміну дев’ятьом скасованим від 16 січня. Як написав Доній на своїй сторінці у Facebook, він, разом із ще трьома депутатами, голосував проти цих законів.

«Поясню, чому я проголосував «протии» 4 парнокопитних» законів, які сьогодні були введені наново голосуванням у Раді, і чому вважаю, що була помилкою багатьох опозиціонерів голосувати «за» ці законопроекти. 9 «парнокопитних» псевдо-законів сьогодні були скасовані – 361 «за». А після того БЕЗ ОБГОВОРЕННЯ знову було поставлено на голосування 4 «парнокопитних» законопроекти. І проголосовані знову без обговорення( в тому числі і депутатами від двох опозиційних фракцій). Картками, а не копитами, але яка різниця, якщо навіть депутати , які голосували, не змогли мені дати відповідь, що ж входить у ці 4 закони?» – написав Доній.

До цих документів, за його словами, входить закон, «який дасть можливість прокуратурі притягати до відповідальності тих, хто за інтерпретацією Колесніченка діяв проти комуністів у роки Другої світової».

«Чи хтось не знає, як ця влада трактує Шухевича і Бандеру? Тепер вони їх осуджуватимуть «по закону»!!! Може, я чогось знову не розумію, може, я знову помиляюсь, але голосувати за ці 4 закони сьогодні було НЕ МОЖНА! Та навіть з політичної точки зору, ну як можна було без обговорення голосувати за частину «парнокопитних»? Це ж означає визнати, що Партія Регіонів «45%» була права під час «парнокопитного голосування». Ну який же це «КОМПРОМІС»?» – обурився Доній.

«Лише 4 депутати наважилися голосувати ПРОТИ цих 4 «парнокопитних» законів, прийнятих Радою без обговорення:: О.Бригинець, А.Павловський, О.Доній, О.Канівець», – написав депутат.

Верховна Рада сьогодні ухвалила закон, яким у Кримінальному кодексі передбачила відповідальність за заперечення чи виправдання злочинів фашизму. Авторами цього документа є народні депутати від КПУ Петро Симоненко та Ігор Алексєєв.

Цей закон ухвалювався в пакеті з іще трьома законами і за нього без обговорення в першому читанні і в цілому проголосували 257 народних депутатів.

Законом Кримінальний кодекс України доповнили статтею 436-1 «Публічне заперечення чи виправдання злочинів фашизму, пропаганда неонацистської ідеології, виготовлення та (або) розповсюдження матеріалів, у яких виправдовуються злочини фашистів і їх прибічників».

Цією статтею передбачено, що «публічне заперечення чи виправдання злочинів фашизму проти людяності, вчинених у роки Другої світової війни, зокрема злочинів, здійснених організацією «Вафен-СС», підпорядкованими їй структурами, тими, хто боровся проти антигітлерівської коаліції і співпрацював з фашистськими окупантами, а також пропаганда неонацистської ідеології, виготовлення та (або) розповсюдження матеріалів, у яких виправдовуються злочини фашистів та їх прибічників, карається штрафом від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк».

Цей закон набирає чинності від дня його опублікування.
XS
SM
MD
LG