Доступність посилання

ТОП новини

Референдум за нинішніх умов – це гра з вогнем


Київ – У наметах на майдані Незалежності у Києві, серед лідерів парламентських і позапарламентських політичних партій, громадських організацій і рухів та навіть у коридорах чинної влади усі частіше лунають заклики ініціювати всеукраїнський референдум як метод подолання кризи. Але якщо майданівці сподіваються через референдум висловити недовіру правлячим політикам і політичним силам, то у владному таборі, навпаки, сподіваються на зміцнення своїх позицій руками народу. Незалежні експерти, тим часом, зауважують: закон про всеукраїнський референдум, ухвалений парламентською більшістю у листопаді 2012 року, сприятиме утвердженню тоталітаризму в Україні. А міжнародні правозахисні організації досі не втрачають надії, що закон буде скасований.

1 грудня 1991 року через референдум Україна відновила свою Незалежність. А наприкінці грудня 2013 року низка політиків та громадських діячів України виступила з ініціативою про проведення референдуму з метою усунення з посади чільного президента – Віктора Януковича.

«Предмет референдуму – проведення дострокових виборів президента України. Український народ, як єдине джерело влади, має дати оцінку правлінню Віктора Януковича», – мовилося у заяві, яку підписали такі шановані в Україні люди, як Левко Лук’яненко, В’ячеслав Брюховецький, Йосип Зісельс, загалом 20 підписів.

Інші українці, посилаючись на закон «Про всеукраїнський референдум», пропонують, наприклад, через референдум заборонити Комуністичну партію. На їхню думку, не проведена свого часу люстрація призвела до нинішньої глибинної соціально-політичної кризи.

Один з ініціаторів всенародного антикомуністичного референдуму, актор і співак Антін Мухарський, з цього приводу коротко і чітко заявив: «Карфаген має бути зруйнований – комунізм має бути заборонений».

Самі комуністи також не проти спитати думки народу, але щодо питань, які їх турбують. Упродовж останніх двох років регулярно через ЗМІ закликають українців ініціювати референдум щодо вступу країни до Митного союзу. Наразі, далі слів справа не пішла. За словами народного депутата, члена фракції КПУ Оксани Калентник, у цьому винна влада, яка не виконує закон про референдум.

«Держава заплющує очі на свою головну функцію (служити народові), а рішення приймаються сильним ядром присутніх у державі, тим, хто розуміє, які важелі треба використовувати для того, щоб повернути у ту чи іншу сторону», – заявила Калетник в ефірі Радіо Свобода.

Міський голова Харкова Геннадій Кернес сказав в інтерв’ю Радіо Свобода, що потрібно винести на референдум цілу низку цілком реальних питань, від яких, на його думку, може залежати і подолання нинішньої кризи. Ідеться про можливість через референдум позбавити недоторканності народних депутатів тощо.

Ми маємо поставити на референдум: зняття депутатської недоторканності і також зменшення кількості депутатів
Геннадій Кернес
«Підтримуючи народну ініціативу, я вважаю, що ми маємо поставити на всеукраїнський референдум наступні питання: зняття депутатської недоторканності і також зменшення кількості депутатів. Адже ми бачимо, що не кількість, а якість депутатської роботи повинна бути. Ми бачимо, як парламентська сесія перетворюється на поле бою, це ніяка не парламентська робота. А третім питанням, вартим підтримки народної ініціативи, це щоб у виборця було право відкликати депутатів усіх рівнів, як і керівників усіх рівнів, включаючи міських голів», – зауважив Кернес.

Нині референдум виграє той, у чиїх руках влада – експерти

«Закон про всеукраїнський референдум», ухвалений у 2012 році, є інструментом для маніпуляцій,говорять експерти. Голова ради Лабораторії законодавчих ініціатив Ігор Когут пояснює, що документ містить низку антиконституційних положень. Відтак будь-які спроби через народну ініціативу розв’язати наявну у державі кризу приречені на провал, констатує експерт.

Наш закон має ваду – він не може сприйматись як легітимний, оскільки у ньому містяться норми, сумнівні з точки зору їх відповідності Конституції України
Ігор Когут
«Референдум як демократичний інститут є найбільш вразливим з точки зору маніпулятивності. Цей інструмент може використовуватись тільки в ситуаціях, коли треба відповідати «так» чи «ні». Ставити якісь популістські питання, як от питання про скасування депутатської недоторканності чи імунітету інших посадових осіб, очевидно, може вирішуватись на референдумі, якщо конкретно виписаний закон. Наш закон має ваду – він не може сприйматись як легітимний, оскільки у ньому містяться норми, сумнівні з точки зору їх відповідності Конституції України», – пояснив Когут Радіо Свобода.

З ним згодна експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Світлана Конончук. На її думку, закон про референдум та його виконання прописані таким чином, що опозиція і громадськість не мають змогу впливати ні на підготовку і проведення референдуму, ні на підрахунок голосів.

Закон не дозволяє провести вільне волевиявлення і забезпечити чесний підрахунок голосів
Світлана Конончук
«Передумовою проведення будь-якого референдуму є три аспекти: свобода слова, свобода зібрань і пересування, незалежність органів адміністрування під час проведення виборів або референдумів. Усі три аспекти на сьогоднішній день в Україні не дотримані. І тому проведення вільного референдуму – під величезним запитанням. Закон не дозволяє провести вільне волевиявлення і забезпечити чесний підрахунок голосів. Організація і проведення референдуму за цим законом на всіх етапах цілковито підконтрольні владі», – наголосив експерт у розмові з Радіо Свобода.

Підсумовуючи дискусії щодо доцільності проведення референдуму, політолог і публіцист Сергій Грабовський зазначив Радіо Свобода, що за нинішньої глибинної кризи будь-який референдум не має сенсу.

За тотального узаконеного беззаконня, будь-який референдум дасть той результат, який потрібен владі
Сергій Грабовський
«Референдум за нинішніх обставин апріорі неможливий. Він був неможливий ще у грудні, коли його пропонували громадські діячі, і тим більше він неможливий після ухвалення пакету законів 16 січня. За таких обставин, за тотального беззаконня, будь-який референдум дасть той результат, який потрібен владі», – зазначає Грабовський.

Експерти визнають, що референдум дозволив би людям вирішувати кризові проблеми у політично-правовій площині. Але на сьогодні Україна й українська влада вийшла за цю площину – як правову, так і політичну, наголошують фахівці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG