Доступність посилання

ТОП новини

Крим: протест проти диктатури і за права кримських татар


У Сімферополі у вівторок кілька тисяч осіб мітингували проти диктатури в Україні. Акція пройшла попри тиск з боку влади і погрози провокацій і насилля з боку проросійських сил. Однак, щоб уникнути сутичок, його організатору – Меджлісу – довелося перенести захід із центрального майдану під стіни Постійного представництва президента України в Криму. Мітинг підтримали також активісти кримського Євромайдану і проукраїнських організацій.

«Геть злодіїв! Ганьба!» – учасники мітингу проти диктатури скандуванням зустрічають слова голови Меджлісу Рефата Чубарова про те, що кримська влада всіляко намагалася зірвати цю протестну акцію, залякувала кримчан і намагалася спровокувати кримських татар.

​Напередодні з’явилася інформація, що влада готує на тому ж місці контрмітинг, на яких звозять працівників бюджетної сфери і радикалів із проросійських організацій. Заступник голови Меджлісу Нариман Джелял каже, що до представницького органу кримських татар протягом останньої доби надходило багато інформації про провокації, які готувала влада і які могли закінчитися кров’ю та репресіями силовиків.

«Ми максимально зробили те, щоб ці провокації не відбулися і перенесли місце мітингу до будівлі представництва президента. І ми досягли своєї мети – провели мирну акцію», – зазначив Нариман Джелял.

У своєму виступі Рефат Чубаров звернув увагу, що на цей мітинг, організований Меджлісом кримськотатарського народу, прийшли жителі Криму різної національності та віросповідання, адже «цих людей об’єднують спільні гасла, бажання і вимоги».

Зупинити кровопролиття і встановлення диктатури в Україні!
Рефат Чубаров
«Зупинити кровопролиття і встановлення диктатури в Україні! Скасувати диктаторські закони 16 січня! Відновити права кримськотатарського народу! Зберегти територіальну цілісність та незалежність України!» – заявив на мітингу Рефат Чубаров. Його слова про те, що український парламент зрештою скасував диктаторські закони учасники мітингу зустріли схвальними вигуками і бурхливими оплесками.

У Криму, попри погрози, мітингували проти диктатури
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:12 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


Кримському парламенту – перевибори за новим законом?

Висунувши владі вимоги негайно звільнити всіх затриманих учасників протестних акцій та покарати винних у вбивствах й каліцтві людей, учасники мітингу також закликали офіційний Київ збільшити фінансування програм повернення та облаштування кримських татар, провести перевибори до Верховної Ради Криму за системою, яка б гарантувала представництво кримських татар пропорційно їхній кількості в автономії, а також забезпечити представництво кримських татар в керівництві всіх міністерств і відомств АРК.

Вимагаємо оголошення дострокових виборів депутатів Верховної Ради Криму!
Джилявер Акиєв
«Ми вимагаємо ухвалення закону України про відновлення прав депортованих за національною ознакою, ухвалення закону про вибори депутатів Верховної Ради АРК, яка б передбачала правові механізми гарантованого представництва кримських татар у парламенті автономії, чисельністю не менше 15%! Ми вимагаємо оголошення дострокових виборів депутатів Верховної Ради Криму!» – заявив на мітингу керівник апарату Меджлісу Джилявер Акиєв.

Акція протесту пройшла без ексцесів, хоча проросійські активісти мітингували за кілька сотень метрів від Представництва президента, а деякі з них підходили ближче і спостерігали за мітингом через дорогу.

Мітинг прихильників провладних і проросійських сил

У Криму мітингували супротивники Євромайдану
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:02 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG