Доступність посилання

ТОП новини

Апарат ОДА не повернеться у приміщення – голова Львівської облради


Львівським активістам пропонують звільнити частину ОДА, 28 січня 2014
Львівським активістам пропонують звільнити частину ОДА, 28 січня 2014
Львів – Львівська обласна рада попросила народну самооборону звільнити приміщення обласної адміністрації. З таким листом до активістів звернувся голова Львівської облради. Адже адміністративний будинок використовуватимуть як пункт обігріву, згідно з депутатським рішенням. А вже під вечір облрада заперечила інформацію, що виселяє активістів. Звільнити приміщення ОДА просить і керівництво адміністрації.

Керівництво Львівської облради і водночас виконкому називає свій лист до народної самооборони формальністю. Бо, мовляв, мова йде лише про виконання рішення обради про створення в адмінбудівлі пункту для обігріву людей. Відтак управління майном спільної власності облради має повернути балансоутримувачеві, тобто раді, приміщення, яке орендує обласна адміністрація.

Двері адміністративного будинку надалі відчинені для активістів спротиву. Депутат Львівської облради з фракції ВО «Свобода» Ярослав Качмарик зауважив, що активістів ніхто не виселяє.

«На сесії активісти казали, що вони хочуть передати приміщення обласній раді, а його управління має взяти на баланс. У даній ситуації це власність територіальної громади. Цей акт прийому-передачі носить декларативний характер, бо і так на балансі облради. Така декларативність потрібна, радше, ОДА, що приміщення ще раз передані територіальній громаді. Тут працює пункт обігріву», – пояснив Радіо Свобода Ярослав Качмарик.

Активістів не виженуть

Комендант народної самооборони Андрій Соколов наголосив Радіо Свобода, що народна самооборона звернулась на позачерговій сесії з проханням, щоб облрада перебрала на свій баланс приміщення ОДА і взяла на себе співвідповідальність, зайняла цю будівлю.

«Ми мусимо вступитись звідси. У цьому документі нас просять звільнити будівлю, виконуючи наше прохання. Але друге наше прохання було, щоб облрада зайняла це приміщення. А цього вже у листі немає. Тому, згідно з цим листом, приміщення знову займуть працівники ОДА. Активісти, по суті, взяли на себе кримінальну відповідальність і зайняли будівлю, тим самим звільнили його для облради», – говорить Андрій Соколов.

Голова Львівської облради запевняє, що апарат ОДА не повернеться у приміщення, а самооборону не виженуть. Активісти самооборони зайняли приміщення ОДА 23 січня. У цій будівлі розташовується також і обласна рада, в якої частину площі й орендує адміністрація.

Самооборона зростає

Кабінети чиновників ОДА опечатані, у коридорах адміністрації розташувався медпункт, люди тут можуть перекусити і зігрітись, записатись у загони народної самооборони. На сьогодні цей список сягає понад півтисячі осіб. Організовані п’ять загонів, які охороняють громадський порядок.

Довкола адмінбудівлі встановлена висока барикада, тут відбувається цілодобове чергування добровольців загону народної самооборони.

Із проханням звільнити другий поверх приміщення до активістів звернувся голова Львівської ОДА Олега Сало. Правоохоронці відкрили кримінальну справу за фактом «захоплення будівлі». Відповідальність за ситуацію в області і за стан адмінприміщення взяв на себе голова облради Петро Колодій, про що він сказав Радіо Свобода 25 січня.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG