Доступність посилання

ТОП новини

«Київ буде без корупції. Макеєнко хабарів не бере» – голова КМДА


Київ буде без корупції, Макеєнко хабарів не бере – голова КМДА
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:12:51 0:00

Київ буде без корупції, Макеєнко хабарів не бере – голова КМДА

Київ – Із минулої суботи депутат шести із семи скликань Верховної Ради Володимир Макеєнко очолює Київську міськдержадміністрацію. Він вже подав заяву на складення депутатських повноважень, але в кулуарах Верховної Ради ще у двох іпостасях. Володимир Макеєнко обіцяє подолати в Києві корупцію і каже, що готовий стати між киянами і міліцією, якщо міліція піде в наступ. Розмова з новим столичним очільником почалась із запитання, як виглядала пропозиція очолити КМДА.

– Пропозиція надійшла несподівано. Прямо від президента і я одразу погодився. Це було в суботу.

– Які завдання стоять перед Вами?

– Завдання дуже просте – стабілізація ситуації в Києві, наведення порядку, пройти зиму, вирішити всі соціально-економічні питання і найголовніше: Київ буде без корупції. Макеєнко хабарів не бере. Це означає, що жоден заступник, жоден голова райдержадміністрації, жоден керівник комунального підприємства не візьме жодної копійки. Якщо він це зробить, він це зробить проти мене, проти уряду і проти президента.

– Навіть слюсар у ЖЕКУ?

– Жоден чиновник не візьме жодної копійки хабаря. Я вам це гарантую. Моє прізвище за 24 роки чисте. Я нікому не дам паплюжити ні себе, ні Київ, ні владу місцеву, ні владу державну. На нас дивиться світ.

– 24 роки – це досвід професійного парламентаря, а не господарника. Наскільки Вам буде важко чи легко перейти до питань, наприклад, метрополітену?

– Парламентаря і політика державного рівня. А столиця – це політичне місто. Тому досвід політика, вміння спілкуватися з представниками усіх політичних фракцій, громадами. Моє завдання стабілізувати. Господарські питання я теж прекрасно знаю. Я очолював банк, 10 років. Я прекрасно знаю всіх, хто працює, будує, живе в Києві. Вчора я проводив нараду з головами райадміністрацій, працівниками комунальних підприємств. Дуже професійні люди, але їм треба допомогти. З них треба скинути ті неофіційні зобов’язання, які вони мали. Вони повинні знати до кого звертатися і знати правила своєї роботи.

– Як будете вирішувати питання в Вашим безпосереднім робочим місцем, зважаючи на те, що приміщення КМДА зараз зайняте?

– Є проблема. Якби це питання було легке, то зайди і працюй. Мало бажаючих на це місце в цей період було. Це питання політичне. Це питання переговорів. І це питання вирішується сьогодні у Верховній Раді. Тому я сьогодні тут. І я впевнений, що я з цього приміщення піду в приміщення КМДА.

– Домовлятися про звільнення приміщення?

– Тільки домовлятися. І не лише про звільнення приміщення, а й про прийняття бюджету.

– Бюджет добудете. Але як Ви домовитеся з киянами, щоб вони не протестували проти нелегітимних з точки зору киян та багатьох народних депутатів Київради рішень?

– Своєю роботою. Я попрошу термін довіри три місяці. Якщо пройде три місяці і Макеєнко щось зробив не так, у Києві продовжується корупція чи він займається особистими справами, то мені не треба буде домовлятися. В мене є ім’я, я його заробляв дуже довго, тому я попрошу кредит довіри.

– Чи розмовляли Ви вже з виконуючим обов’язки керівника київської міліції, оскільки Ваш попередник втратив посаду через силові рішення міліції?

– Чи будуть якісь силові кроки при Макеєнку? Ніколи. Ніколи жодна рука не підніметься на будь-кого у Києві. Я перший вийду.

– Чи є в повноваженнях голови КМДА віддавати накази силовикам?

– Є повноваження чи нема повноважень, все залежить від авторитету людини. А авторитет – це чистота твоя, вміння працювати з людьми. Тоді і без повноважень можна зупинити будь-яку не правову дію.

– Тоді як Ви прокоментуєте дії Олександра Попова?

– Це прекрасна людина. Він зробив дуже багато для Києва. Навіть після тих подій, що відбулися, всі, хто розуміють ситуацію, до нього ставляться нормально.

– Він став цапом-відбувайлом?

– Мені важко це коментувати. Я можу відповідати за свої дії. При мені все буде добре.

– На сьогодні Ви ще й народний депутат України. Сьогоднішнє ранкове засідання фракції. На ньому деякі депутати виступали за силовий варіант.

– По-перше, так не звучало про силовий варіант. А по-друге, треба спокійно ставитися до кожної думки. Україна така, яка вона є. І Севастополь, і Донецьк, і Луганськ, і Львів. Завдання уряду, керівників всі ті речі, які є радикальними, пропускати через себе, а на суспільство випускати здоровий глузд і здорові речі.

Той процес стабілізації, єднання України, який почався, деяким силам не подобається. І будуть все робити, щоб це зірвати. От мені досі не зрозуміло, що сталося з Українським домом. Я вів переговори, щоб звільнили Київраду в обмін на це приміщення. І вже майже дійшли згоди. Але є сили, яким це не подобається, а є сили, які хочуть залишити Україну єдиною, цілою і неділимою. Я належу до останніх. Ми зробимо стабільну ситуацію.

– Чи плануєте балотуватись на посаду міського голови?

– Я планую працювати головою КМДА. На порядку денному реформа. Я не знаю, скільки я пропрацюю. Я кладу мандат, посаду голови регламентного комітету. Хоч мої колеги кажуть, що я ризикую.
  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG