Доступність посилання

ТОП новини

Україні потрібен діалог, а не розмови час від часу – Аштон


Катрін Аштон
Катрін Аштон
Київ – Про нагальну потребу припинити спіраль насильства, залякування та взяття людей де-факто в заручники, хто б її не закручував, наголосили в унісон і верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон, і голова Комітету закордонних справ Європарламенту Ельмар Брок, які наразі перебувають з візитом у Києві. Катрін Аштон закликає всі політичні сили та громадянське суспільство до справжнього діалогу. А Ельмар Брок не виключає запровадження санкцій проти причетних до злочинів проти людяності й побиття людей, включно з арештом їхніх активів та рахунків.

Спіраль насильства, зникнення людей та залякування учасників протестів – ось один із найважливіших факторів зустрічей та перемовин Катрін Аштон із представниками громадянського суспільства, президентом Віктором Януковичем та опозицією. На цьому вона наголосила, зауваживши, що в ЄС схвильовані долею зниклих людей.

Ми дуже схвильовані долею зниклих людей. В Україні людей беруть практично заручниками
Катрін Аштон
«Одним із найважливіших аспектів кризи, на який ми маємо відреагувати, є попередження насильства та залякування. Ми дуже схвильовані долею зниклих людей. На зустрічах з різними людьми тут в Україні багато йшлося про те, що людей беруть практично заручниками. Хто б не чинив це насильство, його потрібно зупинити. Це має величезне значення», ­­– заявила Катрін Аштон.

«З’явилися реальні можливості для діалогу» – Аштон

Справжній діалог за участі всіх сторін, а не розмови часу від часу – ще одна уважлива умова виходу з кризи, переконана верховний представник ЄС.

«Зараз з’явилися реальні можливості для діалогу, якими потрібно скористатися. Йдеться про діалог між різними партіями, людьми, щоб справді вирішити те, що непокоїть у стосунку до майбутнього їхньої країни», – наголосила верховний представник ЄС.

Вона також висловила сподівання, що буде ухвалений «закон про амністію» учасників протестів і створені передумови для вільних виборів у майбутньому.

Тим часом голова комітету закордонних справ Європейського парламенту Ельмар Брок, який із делегацією цього органу ЄС теж перебуває у Києві, заявив, що «амністія» не повинна бути предметом перемовин, а тортури та вбивства – частиною державної політики. Ув’язнених просто треба випустити на волю.

Катування та вбивства активістів не може бути частиною політики держави – Брок

Люди просто мають бути звільнені
Ельмар Брок
«Порушення прав людини: катування, вбивства, викрадення – не можуть бути частиною державної політики. Тому нам не зрозуміло, чому треба вести перемовини щодо «амністії». Люди просто мають бути звільнені. Кожен громадянин цієї країни має відчувати, що може висловити свою думку, не боячись того, що з ним щось трапиться», – наголосив він.

Він додав, що зберігається можливість застосування санкцій щодо українських посадовців, причетних до насильства й порушень прав людини.

«Я вважаю, що санкції не повинні стосуватися України в цілому. Якщо нинішні події не припиняться й права людини не будуть відновлені, ми встановимо, хто несе персональну відповідальність за конкретні накази, ув’язнення та вбивства. Насамперед вони не повинні мати можливість в’їхати на територію ЄС. І вони не повинні мати доступу до своїх банківських рахунків та активів, розміщених у Євросоюзі», – заявив євродепутат.

Ельмар Брок також зауважив, що в ЄС наразі не називають прізвищ першочергових кандидатів на санкції, оскільки потенційно під них може потрапити будь-хто, відповідальний за злочини.

Тим часом Катрін Аштон наголосила, що ЄС, спостерігаючи дуже уважно за всіма подіями в Україні, дуже ретельно аналізує, що саме могло б посприяти прогресу в урегулюванні кризи. Наразі це все, що представниця ЄС була готова сказати з приводу ймовірності запровадження санкцій.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG