Доступність посилання

ТОП новини

Неповнолітніх заарештували у Запоріжжі за участь у Євромайдані


Київський Євромайдан, 27 січня 2014 року
Київський Євромайдан, 27 січня 2014 року
Запоріжжя – Тридцяти двом із сорока восьми жителів Запоріжжя, яких підозрюють «в участі у масових заворушеннях та спробі штурму Запорізької облдержадміністрації 26 січня», суди вже обрали запобіжні заходи. Серед заарештованих четверо неповнолітніх. А от один із лідерів запорізького Євромайдану Олександр Шацький, з яким не було зв’язку понад добу, дав про себе знати.

Майже два дні не було жодної інформації про місцеперебування колишнього прокурора Олександра Шацького, якого вважають одним із лідерів запорізького Євромайдану.

Останній раз Шацького бачили у вівторок вдень: він зустрічався з однодумцями, а потім поїхав у справах. Родичі казали, що вдома він так і з’явився і на телефонний зв’язок не виходив. При цьому в міліції повідомляли, що не затримували колишнього прокурора Олександра Шацького і у райвідділках Запоріжжя його немає.

«Сподіваюся, що з ним все добре. Я говорила з ним уже після розгону і просила на деякий час поїхати. Він, правда, нічого не сказав, але й не заперечив», – повідомила через соціальні мережі активістка Євромайдану Ірина Лєх, яка зараз перебуває за кордоном.

Сподівання друзів колишнього прокурора справдилися: у середу пізно ввечері він таки вийшов на зв’язок і повідомив, що з ним усе добре, а переховувався, бо надійшла інформація, що його хочуть фізично ліквідувати.

Домашній арешт за новим КПК

Тим часом у Запоріжжі суди активно засуджують затриманих у неділю учасників так званого штурму обласної адміністрації. Стосовно 26 майданівців суд обрав запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

«Тридцяти двом із сорока восьми осіб, яким було повідомлено про підозру в участі у масових заворушеннях та спробі штурму Запорізької облдержадміністрації 26 січня, судами обрано запобіжні заходи. Суд підтримав позицію прокуратури і обрав двадцяти шести підозрюваним домашній арешт, шести протестувальникам – запобіжний захід у вигляді особистої поруки та особистого зобов’язання. Слухання щодо інших затриманих осіб триває», – повідомила «Радіо Свобода» речник прокурора Запорізької області Мар’яна Піскунова.

Також у прокуратурі підтвердили, що під домашній арешт суд посадив чотирьох неповнолітніх учасників недільного Євромайдану, котрих було затримано під час розгону мітингу. Ще трьох відпустили під особисті зобов’язання.

Лідерів запорізького Євромайдану ізолювали

На два місяці під домашній арешт посадили і лідерів місцевого Євромайдану. 28 січня суд обрав запобіжний захід у вигляді домашнього арешту лідеру обласної організації Всеукраїнської організації «Свобода» Віталію Подлобнікову, а в середу – голові громадської організації «Українська справа» Ігорю Артюшенко. За словами адвоката Артюшенка, запорізькому активісту до 29 березня заборонено виходити з дому, на нього вдягнуть електронні браслети.

«Які обмеження? Домашній арешт триває цілодобово, він не може вийти зі свого помешкання, зі своєї квартири. Буде електронний засіб стеження, так званий електронний браслет. Це будуть робити співробітники Жовтневого райвідділку міліції – саме на них покладено виконання ухвали суду», – розповів «Радіо Свобода» адвокат Ігоря Артюшенка Олександр Паньков.

Адвокат каже, що під час судового засідання представники обвинувачення і суддя питали в активіста, чи має він намір продовжувати участь у Євромайдані.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG