Доступність посилання

ТОП новини

Івано-Франківська ОДА: адмінбудівля в барикадах, керівництво «в екзилі»


Івано-Франківськ – Мітингувальники продовжують утримувати адмінбудівлю обласної влади в Івано-Франківську. Тут налагоджене чергування, є кухня і медпункт, активістів підтримують волонтери. Вхід до приміщення заборонений лише керівництву облдержадміністрації, змушеному працювати «у телефонному режимі». Всі інші чиновники вийшли на роботу, хоча не почуваються комфортно. Експерти прогнозують, що людей не задовольнять останні рішення Верховної Ради.

П’ятий день адмінбудинок Івано-Франківської ОДА з різних боків оточений барикадами: автомобільні шини, піддони, мішки зі снігом. Два великі намети, кілька десятків залізних бочок для вогню, купи дров – так виглядає і площа перед «Білим будинком», і бічні вулиці. В самій адмінбудівлі помітні зміни: замінені поламані двері, засклені вікна – на пожертви майданівців, але звичних килимових доріжок на сходах ще нема. Чергові – біля барикад, на поверхах. За словами координатора штабу національного спротиву Василя Поповича, «ситуація спокійна і контрольована».

«Чергування відбувається до п’ятого поверху. Тут є старші поверхів, одні вдень, другі вночі, налагоджений змінний графік чергувань. Мені важко назвати цифру, тому що кожний керівник поверху має своїх людей», – каже Василь Попович.

Ті, що на барикадах – побут і настрої

Тут є люди різного віку. Їх підтримують пересічні містяни, приносячи кошти, теплий одяг, продукти харчування, медикаменти. Шестикурсниця медичного університету Люба працює в медпункті. Каже, що за день за допомогою звертається до двохсот людей.

«Найчастіше зараз простудні захворювання, біль в горлі, нежить. Дуже багато з очима, бо гріються біля вогню, а вогонь уражає очі, сітківку. Обмороження, травми, розтяжки ніг і тому подібне. Медикаментів на даний час вистачає, дають волонтери», – розповідає медпрацівниця.

Особливо багато волонтерів – на кухні. Згадують, як першого дня жінки з приміського села привезли кілька десятків закруток. Хтось приносить продукти, хтось нарізає канапки, ще хтось розносить гарячий чай тим, що чергують на вулиці, – розповідає пані Неля.
​«Готуємо все: і канапки, і борщі, і супи, і макарони, і гречку – все повністю. Дуже багато людей приходить, допомогти хочуть», – розповідає волонтер на кухні.

У медпункт і на кухню мене супроводжував пан Роман. Він – «афганець», нещодавно повернувся з київського Майдану, був поранений в ногу. Роман і його товариш Ярослав кажуть, що для них відставки уряду замало і вони готові далі стояти за свої вимоги.

«Людей влаштує, тільки коли буде знято президента, а уряд поміняти – то нічого не міняє. Президента Януковича за кровопролиття на Майдані відправити у відставку. І дострокові вибори до Верховної Ради та президентські. Ми говоримо йому одне, а йому хоч кіл на голові теши. Це не президент, це пастух Москви», – такі настрої тих, хто на барикадах.

Чиновникам не дуже комфортно і не все зрозуміло

З понеділка вийшли на роботу працівники управлінь ОДА. Не на диктофон чиновники зізнаються, що не почуваються комфортно. Особливо, коли почули слова про те, що «якщо не працюватимуть, то це розцінюватиметься як саботаж».
​Не допускають в приміщення лише голову ОДА та його заступників і керівників підрозділів, «які мають квитки Партії регіонів». Між тим прес-служба голови ОДА повідомила, що Василь Чуднов «перебуває на території області і керує процесами життєзабезпечення краю», правда, у телефонному режимі.

Не всі івано-франківці погоджуються, що потрібно було захоплювати адмінбудівлю і ставити барикади. Начальник управління ОДА, депутат обласної ради Мирослав Карабін вважає, що такої ситуації можна було уникнути.

«Для того, щоб не ставили барикади, не штурмували, я думаю, що голова ОДА як тимчасово призначений, бо вічного немає в цьому житті нічого, повинен був відчинити двері і запросити людей, народ, щоб вони зайшли в кабінет. Інша справа – чи потрібні ці барикади, якщо 95, а то і всі 100 відсотків підтримують демократичні цінності? Вважаю, що то не потрібно було робити», – каже Мирослав Карабін.

Відставки уряду людям уже замало

Політолог Тарас Случик уникає слів «штурм», «захоплення», називає це проявом самоврядування на практиці, коли громада прийшла на прийом до депутатів облради і губернатора. Він прогнозує, що барикади стоятимуть і далі, бо пересічним людям уже замало відставки уряду.

«Звичайно, це нікого не влаштує. Повинна бути, по-перше – амністія для учасників Євромайдану у всіх областях, друге – зміна Конституції, третє – передача силового блоку опозиції, щоб протидіяти будь-якому тиску і залякуванням. І, звичайно, дострокові вибори президента. Тільки після ухвалення таких речей можна говорити про зміну формату Майдану», – каже Тарас Случик.

Як повідомили у штабі національного спротиву, про згортання барикад в Івано-Франківську наразі не йдеться. А правоохоронці запевнили, що силового захоплення адмінбудівлі не буде.
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG