Доступність посилання

ТОП новини

«Дніпропетровських заворушників» судять з грубими порушеннями?


Дніпропетровськ – Затриманих у Дніпропетровську через спробу штурму облдержадміністрації мітингувальників судять з грубими порушеннями, стверджують адвокати. За словами захисників, у числі «заворушників затримали як учасників мітингу, так і абсолютно непричетних людей. Суди, як «під копірку», ухвалюють щодо них упереджені рішення. Деякі родини затриманих досі не знають, де саме зараз їхні сини та батьки і в якому стані. Тим часом у судах і правоохоронних органах відмовляються від коментарів.

Мати затриманого через спроби штурму обласної державної адміністрації Костянтина у провину свого сина не вірить. Каже: цієї неділі він, інвалід третьої групи, вирушив на молебень. Як опинився біля облдержадміністрації й чому потрапив до міліції, мати не знає. Впевнена, що син був випадковим перехожим, і дуже хвилюється, бо досі нічого не відомо про стан його здоров’я.

«Він – інвалід третьої групи, з діабетом, у нього маленька дитина, він миролюбна, віруюча людина, я ніколи в житті не повірю, що він міг брати й кидати якесь каміння», – зазначає мати.

«У більшості випадків хапались перші-ліпші люди»

Син цієї жінки – серед тих затриманих, які, за словами адвокатів, потрапили до райвідділків випадково. Представник координаційного центру правового захисту на території Дніпропетровської області Оксана Томчук розказала Радіо Свобода про ще кілька випадків затримання абсолютно непричетних людей.

За її словами, один із випадків – кричущий: батько чотирьох дітей, єдиний годувальник родини під час штурму облдержадміністрації взагалі був в іншому районі Дніпропетровська, і це підтверджують його рідні. Коли ж увечері чоловік поїхав у своїх справах на вулицю, що прилягає до облдержадміністрації, його затримали й засудили до 60 діб арешту, суд не став з’ясовувати його алібі й брати до уваги його сімейні обставини, розповіла Томчук.

За словами Оксани Томчук, й тих людей, які брали участь у мітингу, затримали як заворушників і отримали вони по два місяці арешту, були засуджені з грубими порушеннями. Вона каже: суди відбувались уночі, за «прискореною процедурою», рішення про обрання запобіжного заходу писались, як «під копірку». У більшості випадків обрання найсуворішого з можливих запобіжних заходів – 60 діб арешту – не було вмотивованим, це є порушенням європейських норм з прав людини, зазначає Томчук.

«Є три затриманих особи, які під час подій біля облдержадміністрації взагалі перебували на житловому масиві «Клочко-6». Є свідчення, є свідки. І ми будемо доводити, що ці особи взагалі там не були. Одна людина є астматиком, друга має на утриманні чотирьох малолітніх дітей з дружиною, всі ці обставини не були враховані. Ми вважаємо, що все це відбувалось масово, «під загальну копірку». Ті підозри, які ми бачили, не містять ніякого обґрунтування щодо саме цих осіб. У більшості випадків хапались перші-ліпші люди, «зіваки», студенти. За яким принципом усе це відбувалось, логіку правоохоронних органів важко зрозуміти», – сказала представник координаційного центру правового захисту.

Суди мовчать

За офіційними даними міліції, у Дніпропетровську за масові заворушення та зазіхання на життя працівників міліції затримали 37 осіб, трьох неповнолітніх відпустили додому. За даними адвокатів, наразі 21 людина із затриманих заарештована. Чи є серед цих людей ті, хто взагалі не був присутній під час спроб штурму, в обласному управлінні міліції Радіо Свобода не сказали.

«Не готовий сказати. Телефонуйте до судів. Всі матеріали в Бабушкінському та Кіровському судах. Отримуйте в них інформацію», – сказав керівник прес-служби обласної міліції Олексій Щербатов.

Між тим в судах, де ухвалювали рішення щодо затриманих за заворушення, взагалі відмовляються від коментарів.

Наразі всі учасники мітингу 26 січня у Дніпропетровську, яким висунули звинувачення, забезпечені правовою допомогою, частині адвокати допомагають на волонтерських засадах. Захисники всіх заарештованих готують апеляції щодо зміни їм запобіжних заходів.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG