Доступність посилання

ТОП новини

Резолюція ПАРЄ буде найжорсткіша за роки членства України в цій організації – Соболєв


Будівля Ради Європи в Страсбурзі
Будівля Ради Європи в Страсбурзі
Страсбург – Ситуація з грубими порушеннями прав людини в Україні та насиллям на Євромайдані непокоїть Раду Європи. На нинішній сесії Парламентської асамблеї Ради Європи мають відбутися дебати на тему функціонування демократичних інституцій в цій державі. Як вважають фахівці, резолюція, проект якої вже відомий, і яка має бути ухвалена після обговорень, буде найжорсткішою за всю історію членства України в ПАРЄ.

У четвер зранку на пленарній сесії ПАРЄ пройдуть дебати, присвячені політичній ситуації в Україні. Доповідачки Майліс Репс та Марієтта де Пурбе-Лундін, які там представлять звіт щодо стану української демократії, вже заявляли, що пильно стежать за розвитком подій в Україні та готові вносити зміни до тексту рекоментацій та висновків.

Однак, попри це, заступник української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи, представник «Батьківщини» Сергій Соболев переконаний, що резолюція, яку сьогодні ухвалять в Страсбурзі буде настільки жорсткою, що від неї українська влада «відвертітися не зможе».

Якщо не зміниться ситуація із захистом прав людини й порушеннями свобод, то українська делегація повинна бути покарана у найжорсткішій мірі
Сергій Соболєв
«Я пережив не один проект резолюції, але такого жорсткого проекту ще не було. Я не пам’ятаю випадку, щоб самі доповідачки (по Україні) фактично, закликали до того, що, якщо не зміниться ситуація із захистом прав людини й порушеннями свобод, то українська делегація повинна бути покарана у найжорсткішій мірі, яка тільки можлива в Раді Європи, перед виключенням. Це – позбавлення права голосу», – каже він.

На думку Сергія Соболєва, ця резолюція, що вочевидь буде ухвалена після дебатів, «дає можливість і шанс тому, щоб ситуація в Україні почалася розвиватися за демократичним принципом і ми нарешті повернемося до лона європейських народів. Адже, якщо ми не є членами ЄС, то до Ради Європи Україна входить і має перед нею свої зобов’язання».

Краще спілкуватися між собою, ніж говорити одне про одного – Шульц

Виступаючи на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи, президент Європейського парламенту Мартін Шульц зазначив, що ця установа виняткова, бо тут і росіяни, і українці можуть безпосередньо й відкрито вести дебати.

Ми чекаємо з великим зацікавленням дебатів щодо України
Мартін Шульц
«Ми чекаємо з великим зацікавленням дебатів щодо України. Важливо те, що українські колеги та представники Російської Федерації тут у вашій установі можуть спілкуватися. Я вбачаю в цьому прогрес, адже краще спілкуватися між собою, ніж говорити одне про одного», – вважає президент Європарламенту.

Він також зазначив, що можливість замороження рахунків та відмови у візах представникам влади та бізнесу є, але перед цим слід спробувати досягти компромісу.

Загалом, проект резолюції, до якого ще можуть вноситися поправки, віддзеркалює хронологію подій в Україні за останні два з половиною місяці. Один з найпотужніших сигналів містить пункт, де йдеться про те, що, оскільки український парламент також був причетний до ескалації насилля та конфлікту, то в разі, якщо ситуація з демократичними свободами в Україні не покращиться до наступної пленарної сесії ПАРЄ (тобто, до середини весни), то українську делегацію можуть позбавити права голосу.

За нехтування міжнародними нормами треба відповідати – Герасим’юк

Колишній член ПАРЄ від України, а нині громадський діяч та голова департаменту з прав людини спілки «Громадська варта» Ольга Герасим’юк прибула до Страсбурга з метою надати інформацію щодо справжньої сутності Євромайдану. За її словами, поширивши відео, свідчення, статистику серед голів комітетів та політичних груп, «ми намагалися якомога краще їх поінформувати, адже європейці часто користуються виключно тими даними, які надходять із російських джерел».

Не можуть бути прощені вбивства, кров, насильство, тортури і тому пункт про санкції пов’язаний саме із порушеннями прав людини
Ольга Герасим’юк
«Звичайно, ще буде велика боротьба за ці пункти: росіяни виносять багато поправок і наша Партія Регіонів разом з ними їх підписує, щоб уникнути відповідальності, – пояснює Радіо Свобода Ольга Герасим’юк. – Але тут зрозуміли, що не опозиція і не люди стріляли, а що це є насправді. Також не можуть бути прощені вбивства, кров, насильство, тортури і тому пункт про санкції пов’язаний саме із порушеннями прав людини. Це дуже правильно».

Ольга Герасим’юк зазначає, що російських поправок налаштовані не підтримувати навіть країни старої Європи, які традиційно дещо байдуже спостерігали за українською ситуацією. Скажімо, представники Європейської народної партії з Ірландії, Швеції, Німеччини, Австрії та інших.

«Негуманне ставлення української влади до власного суспільства, перевищення та нехтування всіма міжнародними нормами – за все це треба понести відповідальність», – резюмує український громадський діяч.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG