Доступність посилання

ТОП новини

Відповідь республіканців на промову Обами


Цього року Республіканська партія доручила виголосити офіційну відповідь на промову президента – Кеті Макморріс Роджерс. Вона – член Палати представників Конгресу від штату Вашингтон, представниця помірковано-консервативного крила партії. 44-річна Роджерс всього два місяці тому народила доньку, ставши єдиною жінкою в історії США, яка за 10 років роботи в Конгресі привела на світ трьох дітей. В останні дні в пресі циркулювали її фотографії з немовлям на руках і чернеткою промови, над якою вона працювала.

Вашингтонські аналітики вважають, що вибір партійних лідерів був невипадковим: Республіканська партія втрачає підтримку жінок (на президентських виборах 2012 року, за Барака Обаму проголосували 56% американок, за його республіканського суперника Мітта Ромні – тільки 44%).

У своїй промові Кеті Макморріс Роджерс наголосила на особистому, зауваживши, що «найважливіші моменти відбуваються зараз не тут (у Конгресі), не в Овальному кабінеті, а у ваших будинках – де ви цілуєте на ніч дітей, думаєте, як оплатити рахунки, готуєтеся до завтрашнього візиту до лікаря». Макморріс Роджерс розповіла про своє життя: від підробітків в «Макдональдсі» до обрання в Конгрес, і до народження старшого сина, що страждає від синдрому Дауна.

«Лікарі сказали нам, що у нього можуть бути нескінченні ускладнення, порок серця, навіть рання хвороба Альцгеймера. Вони говорили нам тільки про проблеми - але ми бачили можливості. Ми бачили подарунок від Бога , – сказала Роджерс. – Сьогодні, ми бачимо шестирічного хлопчика, який танцює під Брюса Спрінгґстіна, читає вище рівня його класу і є кращим старшим братом у світі. Наше завдання – не тільки в якості республіканців, але американців – знову гарантувати те, що нас визначає не те, звідки ми прийшли, але те, чим ми можемо стати. І це той розрив, який намагаються звузити республіканці. Я хочу поділитися з вами більш обнадійливим, республіканським баченням – яке зміцнює вас, а не уряд».

За словами Роджерс, політика адміністрації Барака Обами тільки збільшує розрив між багатими і бідними в країні, а реформа охорони здоров'я «не працює».

«Занадто багато людей відстають все більше, тому що політичний курс цього президента ускладнює життя людей. У республіканців є плани скоротити цей розрив, – заявила вона. – Це план створення робочих місць без збільшення бюджетних витрат, порятунку компаній за державний рахунок і збільшення державного боргу».

У республіканців, зазначила вона, є плани поліпшення системи освіти та імміграційної реформи. Однак при цьому Роджерс підкреслила, що «прийшов час віддати належне історії легальної імміграції».

Кеті Макморріс Роджерс завершила свою промову побажанням: «Нехай Господь допоможе вам та нашому президенту, і продовжить благословляти Сполучені Штати Америки».

Республіканці не задовольнилися лише однією відповіддю президенту. Консервативний «Рух чаювання» представляв цього року Майк Лі, сенатор від штату Юта. Лі заявив, що нерівність, про яку говорив у своїй промові президент, дійсно існує, однак вона проявляється головним чином тому, що «бідні знаходяться в пастці державних програм», «середній клас» насилу зводить кінці з кінцями, а володарі політичних зв'язків і капіталу насолоджуються владою «за рахунок всіх інших».

Ренд Пол, сенатор від штату Кентуккі, що представляв «Рух чаювання» торік, цього року виголосив свою власну відповідь президенту, закликаючи знизити податки для всіх і підкреслюючи важливість виховання американців у дусі особистої відповідальності.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG